Stěhovat se je lidské. Pokud nenávidíte uprchlíky, nenávidíte sebe, píše komentátor

02.08.2015 17:56

Uprchlíci putující z Blízkého východu či z Afriky do Evropy budí dnes mezi lidmi vášně a většinou nejde o projevy, na které bychom mohli být hrdí, píše na adresu svých britských spoluobčanů Nick Cohen v komentáři pro server deníku The Guardian. Britský premiér David Cameron prý vidí, že nedokáže plnit své sliby v oblasti imigrační politiky, tak si svou bezmocnost vybíjí na lidech, kterým jde o život.

Stěhovat se je lidské. Pokud nenávidíte uprchlíky, nenávidíte sebe, píše komentátor
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

Když se britský premiér David Cameron před lety ujímal vlády v Londýně, sliboval, že omezí příliv migrantů do Británie. Jenže se mu to nepodařilo. Dílem proto, že jde o velmi obtížný úkol a dílem proto, že část migrantů Británie opravdu potřebuje. Jenže staronový premiér nechce vypadat špatně před voliči, takže dnes, v čase uprchlické krize, pronáší silná slova o tom, že Velká Británie není místem pro lepší život uprchlíků z Afriky. Chystá se snad vystavět pod Lamanšským průlivem novou Berlínskou zeď, ptá se Cohen.

Dnes je populární uprchlíky odmítat. Ti, kteří by chtěli běžencům pomáhat, jsou dnes v menšině. Jde přitom o lidi, kterým nejde o nic menšího, než o záchranu života. Cestou do Evropy riskují, že se utopí, že zemřou při naskakování na nákladní auto nebo do vlaku a přece jim stojí za to to zkoušet. Doma v Súdánu, Eritreji či Sýrii jim totiž také jde o život a žene je naděje, že v Evropě zažijí mír. Lidé, kteří se staví proti lidem fakticky běžícím o život, by si také měli uvědomit, že z jejich neštěstí profitují pašeráci, kteří si někde v klidu sedí a inkasují tučné částky.

A pak je tu ještě jeden úhle pohledu. "Jde pro mě o citlivou otázku, protože moji prarodiče byli židovskými uprchlíky z carského Ruska. A kdyby Británie uplatňovala ve dvacátých a třicátých letech minulého století dnešní Cameronovu politiku, nacisté či komunisté by mou rodinu vyhladili a já bych se nikdy nenarodil. Ale nejde jen o mě nebo o další miliony Britů, jejichž předky byli francouzští Hugenoti, jde o to, že se lidé zkrátka stěhují, jsou neklidným druhem. Pokud jste se vy sami nestěhovali do jiné země za prací, tak to jistě udělali vaši předkové. Když se podíváte dost daleko do historie vlastní rodiny, mé rodiny, nebo vlastně jakékoli rodiny na planetě, zjistíte, že našimi předky byli migranti. Pokud je tedy nenávidíte, nenávidíte sami sebe," uzavírá autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…