Stranám skončí možnost přihlásit se do předčasných voleb

17.09.2013 6:04

Politickým stranám a hnutím dnes odpoledne uplyne lhůta, v níž se mohou přihlásit do předčasných sněmovních voleb. Do pondělního odpoledne kandidátky podle zjištění ČTK odevzdalo 18 uskupení, ne všechny ale ve všech krajích. I když se celkový počet zřejmě ještě mírně zvýší, bude nižší než v předchozích letech a srovnatelný s předčasnými volbami v roce 1998.

Stranám skončí možnost přihlásit se do předčasných voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Tehdy nakonec o hlasy voličů usilovalo jen 18 stran a hnutí. Naopak při minulých řádných volbách před třemi lety den před nejzazším termínem mělo kandidátky odevzdáno 24 stran nebo hnutí a nakonec se jich tehdy přihlásilo 27.

Kandidátní listiny je třeba odevzdat do dnešních 16:00. Krajské úřady a pražský magistrát pak zkontrolují, zda strany splnily všechny náležitosti požadované volebním zákonem. Bezchybné kandidátky pak na konci září zaregistrují.

Adepty na poslance nominovaly převážně zavedené parlamentní strany nebo tradiční účastníci volebních klání. Mezi nováčky v bitvě o sněmovnu patří hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše, kterému aktuální průzkumy jako jedinému z nových uskupení dávají naději na obsazení křesel v dolní komoře Parlamentu. Své zastoupení by měly obhájit také ČSSD, KSČM, TOP 09 a ODS, do sněmovny by podle průzkumů mohli proniknout na druhý pokus zemanovci a šanci na návrat mají i lidovci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…