Středočeský kandidát ODS: Nenechte si po 23 letech vzít demokracii

23.10.2013 6:44

Podle místostarosty Neratovic a kandidáta ODS Tomáše Hrodka jsou mnohé předvolební sliby ČSSD pouze populismem a levice nakonec nic nezruší, jelikož by to neměla čím nahradit. Obává se také, že pokud chce sociální demokracie prosadit dobře fungující stát, tak se máme na co těšit. Jaké reformy by ale vyzdvihl u Nečasovy vlády a o jaké by se chtěl v případě úspěchu zasadit on sám? V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, se svěřil nejen se svým tipem na volební výsledek pro ODS, ale i se svými úspěchy z komunální politiky a připojil také vzkaz pro voliče.

Středočeský kandidát ODS: Nenechte si po 23 letech vzít demokracii
Foto: archiv místostarosty
Popisek: Tomáš Hrodek (ODS) místostarosta Neratovic a kandidát č.4 ODS ve Středočeském kraji v předčasných volbách 2013

Jak jste se v minulosti vyjádřil pro naše stránky, jste rád, že Nečasova vláda začala s reformami, byť řada z nich nebyla dokonalá. Co byste vyzdvihl? A především, co očekáváte od nové vlády? Například ČSSD se totiž nechala slyšet, že se pokusí řadu reforem zrušit a slibuje zásadní revizi sociální politiky Nečasovy vlády.

Tak například bych vyzdvihl zavedení veřejné služby, kterou ovšem zanedlouho levicový Ústavní soud shodil. Dále musím velmi ocenit i práci jednotlivých ministrů. Tak například bývalý ministr zemědělství Petr Bendl a exministr životního prostředí Tomáš Chalupa pomohli zachránit provoz Spolany, a. s., tím, že vrátili krajskému úřadu jeho rozhodnutí o zastavení výroby v této fabrice, ke kterému mělo podle sociálnědemokratického kraje dojít již v roce 2014. Kraj nakonec své rozhodnutí přehodnotil a došel po jednání se Spolanou na kompromisní termín poloviny roku 2017, kdy musí Spolana přetransformovat výrobu pomocí amalgámové elektrolýzy. Spolana má tak dostatek času, aby se na tak ekonomicky nákladný přechod připravila. Tímto krokem se podařilo zachránit stovky pracovních míst. To jsou konkrétní příklady.

Co se týká prohlášení levice, že řadu reforem zruší, tak tomu nevěřím. Ono to tak bývá, že pravice nastaví nepopulární, ale odpovědná pravidla a levice z toho pak žije, ale nikdy nic nezruší. Ona by to totiž neměla čím nahradit. Výkřiky, že ČSSD například zvýší minimální mzdu, jsou opravdu pouze populismem, jako ostatně většina jejich programu. Stačí se podívat na Slovensko, tam také levice vykřikovala, jak všechno po pravici zruší a nakonec vlastně byla levice ráda, že za ni tu "špinavou práci udělali předchůdci z pravice". A ještě jeden zářný příklad. Tím je Středočeský kraj. Když odcházela ODS z vedení kraje, byl kraj cca 1,6 miliardy korun v plusu. Dnes je v řádech jednotek miliard v minusu. Jestli chce ČSSD prosadit dobře fungující stát stejně, jako spravuje Středočeský kraj, tak to se máme na co těšit.

Infobox

Tomáš Hrodek (ODS) místostarosta Neratovic a kandidát č.4 ODS ve Středočeském kraji v předčasných vo...

Tomáš Hrodek, místostarosta Neratovic

Jmenuji se Tomáš Hrodek, je mi 30 let. Jsem šťastně ženatý a mám čtyřletého synka. Mám za sebou zkušenosti z podnikání v gastronomii, s řízením velikého hotelu, ale i práci ve firmě zabývající se výrobou a obchodem chemických látek. Od roku 2010 jsem místostarostou města Neratovice. Za dobu svého působení v komunální politice se mi s kolegy podařilo pro město získat finanční prostředky pro důležité rekonstrukce a opravy stávajícího majetku ve výši cca 120 milionů korun, a to z různých titulů evropských, či národních dotací. Pokud bych díky Vašemu hlasu uspěl ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, držel bych se svého pracovního motta: "Činy místo prázdných slov." Pokud mne v mém úsilí svým hlasem podpoříte, děkuji Vám za to!

Zdroj: http://www.tomashrodek.cz

Před několika dny se vyjádřil místopředseda ODS Martin Kuba v rádiu Impuls k problematické spolupráci s Petrem Nečasem: ,,Petr Nečas nebyl týmovým hráčem, který dokázal ten tým řídit. Myslím, že to bylo vidět i na výsledku vlády ODS, ta nepříliš dobrá koordinace mezi těmi všemi ministerstvy. Myslím, že to bylo cítit i v té straně, chyběla tam komunikace mezi vedením, regiony, nepřipravovaly se programové teze, nevedla se uvnitř strany debata, a to si myslím, že velmi chybělo.“ Souhlasíte? A jak nyní hodnotí Miroslavu Němcovou? Domníváte se, že je tou správnou volbou?

Pana Nečase nebudu hodnotit, já jsem ve vládě nebyl, ale nesváděl bych všechny problémy na něj. Strana má sice předsedu, ale také místopředsedy a další výše postavené politiky, kteří by předsedovi měli pomáhat. Házet vinu na pana Nečase, když odešel z politiky a nemůže se bránit, mi přijde trochu nefér. Domnívám se, že paní Němcová je dobrou volbou.

ODS oproti minulému volebnímu období upustila i od některých svých priorit (např. zavádění školného na VŠ). Navíc, ač podle některých členů strany kvůli koalici s TOP 09 musela ustoupit od řady svých priorit, šla by do ní znovu. Nedomníváte se tak, že si ODS protiřečí? A souhlasíte vy osobně s prohlášením strany o možné povolební spolupráci?

Já si myslím, že ze stávajících parlamentních politických stran je TOP 09 přirozeně nejbližší potenciální partner. To, že minulá vláda udělala řadu ústupků právě TOP 09, je pravda, ale chybami se člověk učí.

Čím chcete vy osobně oslovit voliče a proč jste se vlastně rozhodl kandidovat?

Rozhodl jsem se kandidovat, protože nestačí jen kritizovat. Pokud chce člověk něco změnit, musí pro to něco dělat. Proto jsem se rozhodl kandidovat. Voliče chci oslovit hlavně tím, že jsem normální člověk, který denně řeší normální problémy jako lidí v této zemi. Jsem pravicově smýšlející komunální politik a myslím, že je za mnou nějaká práce vidět. V případě svého zvolení chci hájit zájmy Mělnicka, za které kandiduji a kde žiju již od narození.

Prozradíte nám také váš tip na volební výsledek pro ODS? Proč by ji podle vás nyní měli občané volit?

Můj tip je 13 %. Proč by lidé měli volit ODS? Protože to je jediná pravicová strana v České republice, která má za sebou velmi dlouhou historii a nejde o ad hoc účelový slepenec.

V současnosti působíte jako místostarosta Neratovic. Jak byste se snažil mandát poslance využít ve prospěch města, případně regionu? A když se naopak ohlédnete zpět, co považujete za své největší úspěchy?

Jak jsem již napsal v předchozí odpovědi. V případě svého zvolení budu poslancem za Mělnicko. To je region, kde s rodinou žiju a zde chci být prospěšný. Konkrétně bych se například chtěl zasadit o to, aby šlo více peněz do silniční sítě v našem regionu, protože tato síť je jednou z nejvytíženějších a podle toho také vypadá. Stát by se měl chovat jako řádný hospodář, stejně tak jak to děláme my komunální politici v obcích a městech. Tvrdím, že když to dokážeme my, musí to dokázat i stát. Za největší úspěch považuji, že se nám s kolegy podařily za poslední tři roky pro město získat dotace z různých dotačních titulů ve výši cca 120 milionů korun. A hlavní úspěch je pro mě především to, že jsme splnili téměř vše, co jsme našim voličům před komunálními volbami v roce 2010 slíbili. A to nám ještě zbývá jeden rok do nových komunálních voleb.

Máte nějaký vzkaz pro voliče?

Můj vzkaz zní: Přijďte k volbám, nenechte si po 23 letech vzít demokracii. Volby jsou občanskou povinností. Volte zavedené politické strany. Věci veřejné už tu byly a zbylo po nich pouze zklamání. Neopakujte tu chybu znovu. Pro více informací navštivte www.tomashrodek.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…