Strhující informace: Vládci Kosova mají strach z Donalda J. Trumpa. V Srbsku padly výroky, které stojí za to číst. Bude veselo

17.01.2017 15:42

Schyluje se na Balkáně po téměř dvou dekádách k další válce? Během víkendu se mezi Srbskem a jednostranně vyhlášeným Kosovem strhl konflikt. Nechybělo málo a tekla krev. Česká média o všem přinesla útržkovité a místy nepřesné informace. ParlamentníListy.cz zmapovaly celou situaci přímo v srbských médiích v prohlášeních tamních politiků.

Strhující informace: Vládci Kosova mají strach z Donalda J. Trumpa. V Srbsku padly výroky, které stojí za to číst. Bude veselo
Foto: Radim Panenka
Popisek: Srbsko (ilustrační foto z Bělehradu)

Média v posledních dnech informují o „incidentu“, ke kterému došlo na linii mezi Srbskem a jednostranně vyhlášeným Kosovem. Bělehrad totiž vypravil po letech vlak do Kosovské Mitrovice na severu Kosova, kde žijí pouze Srbové. Vlak byl zbarven v srbské trikolóře a ve dvaceti jazycích potištěn nápisy „Kosovo je Srbsko“. Interiér vagónů byl vyzdoben snímky srbských pravoslavných klášterů, středověkých měst a církevních fresek a ikon. Česká televize to označila za „nacionalistické slogany“.

Vlak ale do Kosovské Mitrovice nedojel. Byl zastaven ještě ve středním Srbsku poté, co byla údajně na trati v severním Kosovu nahlášena bomba a na místo dorazily kosovsko-albánské speciální jednotky v obrněných vozidlech se samopaly.

Prezident a bývalý velitel tzv. Kosovské osvobozenecké armády Hašim Thači viní Srbsko z provokací s cílem vyvolat válku a anektovat severní část Kosova. Srbské politické vedení naopak hovoří o jasné provokaci ze strany albánských orgánů v Prištině. Podle srbského premiéra Aleksandara Vučiće zachránil Bělehrad mír, když zastavil vlak a odmítl přistoupit na albánské provokace. Priština navíc podle něho porušila dohodu, kterou s kosovskými Albánci uzavřeli Srbové pod patronací Evropské unie.

Anketa

EU je bez USA a Británie odsouzena k záhubě. Přimkněme se k Trumpovi a mějme silný Visegrád, řekl Jiří Ovčáček. Co Vy na to?

hlasovalo: 11593 lidí

Hašim Thači to vnímá jako záminku k tomu, aby Bělehrad vojensky vpadl na sever Kosova a území anektoval po vzoru Krymu. „Srbsko má v úmyslu tento Ruskem dotovaný vlak využít k tomu, aby se nejprve zmocnilo části Kosova a pak jej připojilo k Srbsku. Jde o krymský model. Srbské provokace vůči všem svým sousedům včetně Chorvatska, Bosny, Kosova nebo Černé Hory jsou znepokojující. Proto je načase, aby mezinárodní společenství zaměřilo svou pozornost na chování Srbska, které ohrožuje mír a stabilitu na Balkáně,“ řekl Thači médiím.

Něco takého srbský premiér důrazně odmítá. Na toto téma vystoupil v debatě na televizi Pink, kde se značně naštval. „Byl to obyčejný vlak, to není žádné obrněné vozidlo, žádný tank, žádné letadlo. Obyčejný vlak, který vozí obyčejné cestující, rodiče s dětmi, kteří chtěli vystoupit na konečné stanici v severní části Kosovské Mitrovice,“ uvedl Aleksandar Vučić.

„Byla tam (k administrativní čáře mezi Srbskem a Kosovem, pozn. red.) vyslána speciální jednotka ROSU, což je něco jako naše PTJ (bývalá elitní protiteroristická síla, pozn. red.), z města Lužane, což jsou nejortodoxnější Albánci, jaké si můžete představit. Ti byli posláni do čistě srbské oblasti, to je proti dohodě, kterou jsme uzavřeli v Bruselu,“ uvedl Vučić s tím, že tam kosovsko-albánské jednotky dorazily po zuby ozbrojené s automatickými puškami i těžšími zbraněmi a vyhodily místní kosovskou policii, kterou tam tvoří Srbové, protože v daném místě je pouze stoprocentní srbské obyvatelstvo, Albánec žádný.

„Proti komu tam přišli? Někdo tam někoho ohrožoval? Čím? Fotkami srbských fresek a ikon? Vy se mě ptáte, jako kdyby vlak s trikolórou a srbskými freskami někoho zabil. To vás zajímá mnohem víc než všechny zbraně, které tam Albánci přivezli s cílem vyvolat konflikt! Kdybychom nezastavili vlak a neprosili Srby všemi možnými způsoby, aby ustoupili, měli bychom konflikt, měli bychom válku. A to je nezodpovědnost mezinárodního společenství, které to dílem přešlo mlčením a dílem podpořilo. Zachránil jsem mír. Nebudu ani říkat, jakými všemi způsoby jsem místní Srby prosil, aby ustoupili a odešli domů. Jsem hrdý a šťastný, že jsme ochránili mír,“ reagoval rozohněný premiér na otázku moderátorky.

Na dotaz, zda se potká s Hašimem Thačim, reagoval srbský premiér slovy, že neví, o čem by se s ním bavil, a vrátil se zpátky k vlaku. „Je snad nám, Srbům, dáno, že jsme vinni vždycky předem? Jsme vinni vlakem s červeno-modro-bílou barvou? Představte si ten zločin! Měli jsme vlak s trikolórou, měli jsme ve vlaku snímky fresek, a to, že oni přišli po zuby ozbrojení v obrněných vozidlech, došli na území, kam nesmějí přijít bez souhlasu lokálního srbského obyvatelstva, jo, to je super, to je demokracie! Odmítám připustit, že jsme my, Srbové, vinni, když nejsme. Odmítám připustit, že je vlak vinen, protože je to vlak. Odmítám taková obvinění. Odmítám připustit, že jsme my něco způsobili tím, že odjel nějaký vlak. Nikomu nedovolím, aby si myslel, že může přijít s těžkými zbraněmi a ohrožovat bezpečnost Srbů,“ dodal rozlícený Vučić. Srbsko se podle něho chová klidně a mnohé provokace přešlo mlčením, ale odmítá, aby tak činilo i za cenu ponížení a pošlapání vlastní důstojnosti.

Srbský prezident Tomislav Nikolić šel ve svém prohlášení ještě dál. „Každý další pokus dočasných institucí v Prištině vyprovokovat konflikt, jako jsou události související s vlakem, skončí špatně. Ať o tom Albánci i jejich sponzoři přemýšlejí,“ řekl s tím, že vyslání albánských speciálních jednotek svědčí o tom, že Priština chce válku.

„Zdá se mi, že jde o křeče odcházející americké administrativy, po jejichž představitelích jsou na Kosovu pojmenovány ulice nebo náměstí,“ rýpl si srbský prezident do končící Obamovy vlády v narážce na to, že po mnohých amerických představitelích pojmenovali z vděčnosti kosovští Albánci ulice.

Nikolić sdělil, že Bělehrad bude postupovat v souladu se srbskou ústavou, a připomněl, že Kosovo náleží podle mezinárodního práva Srbsku. Nevyloučil ani variantu, že Srbsko pošle na sever Kosova svoji armádu.

„Nechceme válku, ale pokud bude třeba ochránit Srby před potenciálním zabíjením, pošleme tam armádu. Když budou zabíjet Srby, pošleme armádu, všichni tam půjdeme, půjdu i já!“ uvedl srbský prezident. Podle svých slov očekává odpověď od Evropské unie, zda je pravdivé prohlášení kosovského premiéra Mustafy, že se vším měli kosovští Albánci souhlas z Bruselu. Vlak podle něho zastavili proto, že na trati v Kosovu bylo kvůli přítomnosti albánských jednotek „vše na pokraji konfliktu, který by si vyžádal desítky mrtvých“.

Americkou podporu kosovského zákroku přiznala podle srbských médií tisková mluvčí ambasády USA v Kosovu: „USA uznaly Kosovo jako nezávislý a svrchovaný stát v roce 2008 a my respektujeme právo Kosova rozhodnout o tom, kdo a co prochází jeho hranicí,“ sdělila mluvčí. Premiér Kosova Isa Mustafa prý poděkoval „mezinárodnímu společenství i USA za podporu“.

K záležitosti se vyjádřil už i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, podle něhož nemají kosovsko-albánské jednotky na severu Kosova co dělat. Podle něho se napětí na Balkáně drasticky zvyšuje a každý snad chápe, že k ozbrojenému konfliktu nesmí dojít. S odkazem na agenturu Reuters srbský deník Informer cituje Lavrovova slova o tom, že síly kosovských Albánců nemají v oblastech obývaných Srby co dělat.

Deník Informer dokonce hovoří o tom, že kosovští politici v čele s Thačim mají strach, že nový americký prezident Donald Trump dovolí po nástupu Srbsku vrátit na Kosovo svoji armádu. „Ve strachu z nové srbsko-americké dohody se Albánci v sobotu pokoušeli rozpoutat krvavé konflikty na severu Kosova, když poslali po zuby ozbrojené speciální jednotky, aby zastavily vlak směřující do Mitrovice. Thači potřeboval do inaugurace Trumpa 20. ledna rozpoutat na Kosovu miniválku, ze které by obvinil Bělehrad, a pokusil se díky tomu novou americkou administrativu obrátit na svou stranu,“ píše deník s tím, že Albánci měli dokonce připravené snipery, kteří by stříleli ze srbské strany a zabili jednoho albánského policistu s cílem vyvolat další nepokoje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …