Střílení ruských zajatců Ukrajinci? BBC zasahuje

20.11.2022 10:34

Britská BBC a americká CNN upozornily, že světlo světa spatřilo video, na kterém jsou údajně zachyceni ruští vojáci, kteří se vzdali ukrajinským vojákům, ale potom, co se vzdali, byli zastřeleni. Tak to vypadá na první pohled a ruská strana kvůli videu uhodila na ukrajinské vedení, že se ukrajinští vojáci dopustili válečného zločinu. Podle BBC, která připomněla jiný válečný zločin, je však složité to ruské tvrzení doložit. CNN doplnila k incidentu další informace.

Střílení ruských zajatců Ukrajinci? BBC zasahuje
Foto: Repro Twitter
Popisek: Válka na Ukrajině

Ve veřejném prostoru koluje video, které podle ruské strany dokládá, že se Ukrajinci dopustili válečného zločinu. Tím, že zastřelili ruské vojáky, kteří se jim vzdali.

BBC prý nebyla schopna zcela ověřit, zda se tvrzení ruské strany zakládá na pravdě, ale přinesla informace s videem související. Nechybělo ani upozornění, že článek britského serveru obsahuje fotografie, na které se nedokáže dívat úplně každý člověk.

Ke zmiňovanému incidentu mělo dojít v sobotu 12. listopadu nebo předtím v Makijevce, vesnici na frontové linii v Luhanské oblasti.

„Později téhož dne a v neděli se na proukrajinských stránkách objevily záběry z dronu, které ukazují těla několika uniformovaných vojáků ležící na zemi na hospodářském dvoře. Část záběrů z této scény se objevila také ve videu zveřejněném na internetu ukrajinským ministerstvem obrany o vojenských operacích v oblasti Makijivky. Některé příspěvky na sociálních sítích naznačují, že šlo o minometný úder. Tuto verzi událostí však zpochybňují proruské zdroje, které tvrdí, že vojáky zastřelil personál 80. výsadkové brigády Ukrajiny,“ napsala BBC.

„Poté se 17. listopadu objevily další videozáznamy, tentokrát natočené z úrovně terénu někým, kdo byl přítomen na místě, a je na nich slyšet ukrajinský křik, aby všichni, kdo se skrývají v kůlně, vyšli ven. Ti vycházejí jeden po druhém a lehají si na zem. Je slyšet hlasy, které se ptají, zda jsou všichni venku. Únosci na videu mluví ukrajinsky, zatímco uniformy zajatců vypadají rusky, nikoli ukrajinsky. Ruské ministerstvo obrany a média rovněž uvedly, že zajatci jsou Rusové. Na tomto videu se pak objevuje muž oblečený v tmavém oděvu. Zdá se, že je ozbrojen a při svém kroku vpřed zahajuje palbu,“ rozváděla dál příběh britská zpravodajská stanice, podle které nebylo možné určit, zda je střílející muž Ukrajinec, či Rus. Už kvůli tomu, že když se ozve střelba, ten, kdo video natočil, se začal vzdalovat a obraz se stává čím dál rozmazanější.

Ruské ministerstvo obrany odsoudilo to, co se stalo, jako „úmyslnou a metodickou vraždu“ střelami do hlavy více než deseti znehybněných ruských vojáků. Pokud by se to opravdu takto stalo, byl by to válečný zločin. Rusko navíc tvrdí, že to není první ukrajinský válečný zločin spáchaný na Rusech.

BBC připomněla, že sama měla možnost informovat o válečných zločinech, kterých se dopustili Rusové např. ve městě Buča. Ruská strana sice popírá, že by se v tomto městě na počátku války dopustila válečných zločinů, ale podle BBC dostupná data ukazují, že válečné zločiny v Buči spáchali právě Rusové.

„Na rozdíl od Ruska Ukrajina umožnila přístup k zadrženým vězňům. Někteří z nich sdělili misi, že došlo k hromadným popravám a k několika případům mučení a špatného zacházení. Minulý víkend se objevilo hrůzné video, které podle všeho ukazuje smrt žoldáka rukou jeho vlastní ruské skupiny wagnerovců. Neověřené záběry ukazují 55letého Jevgenije Nužina, jak je udeřen do hlavy kladivem. Šéf skupiny wagnerovců Jevgenij Prigožin ho později obvinil ze zrady Ruska a svých kamarádů. Nužin, odsouzený vrah, se po svém dopadení objevil na ukrajinském videu, kde oznámil, že změnil stranu. Jak přesně skončil v ruských rukou, není jasné, ale ukrajinští představitelé uvedli, že se nevzdal dobrovolně, takže nebyl považován za někoho, kdo by mohl být vyměněn,“ napsala BBC.

O případu informovala také CNN.

„Video, jehož geolokaci provedla CNN, bylo natočeno na okraji obce Makiivka, která se nachází ve východní Luhanské oblasti, asi 25 mil (zhruba 40 km) severovýchodně od města Lyman. Není jasné, kdy bylo video natočeno, ale s největší pravděpodobností to bylo buď 12. listopadu, tedy v den, kdy se video poprvé objevilo na internetu, nebo ve dnech, které mu bezprostředně předcházely. Vesnice byla prohlášena za osvobozenou od ruské kontroly až v oznámení vojenské správy Luhanské oblasti 13. listopadu. Sestříhané video údajně ukazuje zajaté ruské vojáky při aktu kapitulace,“ napsala americká zpravodajská stanice.

Video zachycuje několik mužů ležících na zemi a poté dalšího muže, jak vychází z nedaleké budovy. Je slyšet hlas, který zřejmě řídí kapitulaci a křičí: „‚Vyjděte ven, jeden po druhém. Kdo z vás je důstojník? Vyšli všichni? Vyjděte ven!“ Poté, co je asi 10 mužů na zemi, vyjde ze stejné budovy další voják a zdá se, že zahájil palbu směrem k ukrajinským vojákům přihlížejícím kapitulaci. Je slyšet krátká výměna střelby, než videoklip náhle skončí,“ uvedla k incidentu CNN.

Americká zpravodajská stanice informuje též o druhém videu, na kterém jsou zachyceni muži ležící v  kalužích krve. CNN se ale prý nepodařilo ověřit, co přesně se stalo v prvním videoklipu, případně v mezičase, který dělí obě zmíněná videa. Mluvčí 80. výsadkové brigády Ukrajiny sdělil CNN, že záběry z druhého videa  byly pořízeny jednotkou leteckého průzkumu brigády.

Marta Hurtado, mluvčí Úřadu OSN pro lidská práva, podle agentury Reuters uvedla, že OSN byla o incidentu informována a sbírá další informace. „O videích víme a prověřujeme je. Obvinění z hromadných poprav lidí v boji by měla být neprodleně, úplně a účinně vyšetřena a případní pachatelé by měli být pohnáni k odpovědnosti.“

CNN nakonec připomněla, že válečným zločinem je na straně jedné zastřelení vojáků, kteří kapitulují, ale na straně druhé je válečným zločinem též pouhé předstírání aktu kapitulace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

z popravených Ruských vojáků je video, jak je střílí do hlavy., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJan Čert , 20.11.2022 13:03:46
Ukrajinská armáda je čistý fašismus, který patří vyhubit do kořene.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…