Stropnický: Rozpočet obrany by měl růst o čtyři miliardy ročně

29.05.2014 16:00

Obranný rozpočet by měl každoročně růst asi o desetinu procenta HDP, tedy o čtyři miliardy korun ročně. Vyšší výdaje na ozbrojené síly by mohly být zahrnuty už v rozpočtu na příští rok. Vše ale bude záviset na výsledku koaličních vyjednávání. Na dnešním Žofínském fóru v Praze to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Zvýšení státních výdajů na vojsko je podmíněno efektivním využíváním prostředků, zdůraznil.

Stropnický: Rozpočet obrany by měl růst o čtyři miliardy ročně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Financování obrany klesalo posledních několik let. Vlády své úsporné kroky zdůvodňovaly hospodářskou recesí. Ta podle Stropnického nyní končí a pro příští rok odborníci odhadují růst ekonomiky. Proto je nejen nezbytné, ale i nutné začít opět navyšovat obranný rozpočet, řekl ministr. „Očekávám, že bude poměrně bouřlivá debata. Jak ve výborech, tak v Poslanecké sněmovně," uvedl Stropnický.

Stropnický „setřel“ Schwarzenberga

Současná sněmovní opozice kritizuje vládní strany za to, že armádě nechtějí přidat razantněji. Lídr pravicové TOP 09 Karel Schwarzenberg uvedl, že koalice hazarduje s bezpečností země. Stropnický dnes připomněl, že předseda opoziční strany je někdejším členem vlády, která výdaje na obranu snižovala. „Je to jen hozená třpytka a zaručená titulní stránka v novinách," okomentoval Schwarzenbergův výrok Stropnický.

Větší zájem politiků i veřejnosti o armádu způsobila současná krize na Ukrajině. Stropnický zdůraznil, že skončila doba, kdy státy Severoatlantické aliance považovaly za vyloučené, že by někdo na jednoho ze spojenců zaútočil. Zkrátila se podle něj také doba, kterou mají jednotlivé státy při vzniku ohrožení na přípravu reakce.

Náklady na obranu může snížit spolupráce se Slovenskem

Ministrův tým přitom stále hledá možnosti, kde ve fungování obrany ušetřit. Jednou z uvažovaných možností je bližší spolupráce se sousedním Slovenskem. Obě země nyní uvažují například o společném pořizování zbraní a vojenské techniky nebo sdílení logistického vybavení a zázemí. Jednou z možností je společný nákup letištních radarů.

Česko vydává na obranu jen o něco více než jedno procento HDP ročně. Při vstupu do NATO se přitom zavázalo k tomu, že bude ozbrojené síly financovat alespoň dvěma procenty hrubého domácího produktu každý rok. Kvůli nízkým výdajům na armádu Prahu opakovaně kritizuje vedení NATO včetně generálního tajemníka Anderse Fogha Rasmussena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…