Summit EU k Řecku byl zrušen. Sejde se jenom eurozóna

12.07.2015 10:13

Dnešní večerní summit Evropské unie k Řecku byl zrušen, uskuteční se jen vrcholná schůzka eurozóny. Na twitteru o tom informoval státní tajemník pro evropské záležitosti při úřadu české vlády Tomáš Prouza. Informace se vzápětí objevila i na twitterovém účtu šéfa unijních summitů Donalda Tuska, který potvrdil, že rokování eurozóny začne v 16:00 SELČ.

Summit EU k Řecku byl zrušen. Sejde se jenom eurozóna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

"Budeme jednat, dokud nedospějeme k závěru o Řecku," napsal předseda Evropské rady Tusk. Český premiér Bohuslav Sobotka s ohledem na zrušení unijního summitu odvolal svou dnešní plánovanou cestu do Bruselu. Summit eurozóny naváže na jednání ministrů financí zemí sdílejících euro, kteří se v sobotu nedokázali shodnout na přístupu k řecké dluhové krizi a dnes mají od 11:00 SELČ v debatě pokračovat.

Schází důvěra, říká slovenský ministr financí

Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem prostřednictvím twitteru oznámil, že dnes ráno probíral sobotní zasedání ministrů financí eurozóny právě s Tuskem.

Eurozóna se snaží zaujmout postoj k řeckým návrhům úsporných reforem, kterými Atény tento týden doprovodily svoji žádost o novou finanční pomoc. V eurozóně zjevně zatím není shoda, zda vyjednávání s předluženým Řeckem na toto téma vůbec zahájit. Řada států prý pochybuje o věrohodnosti řeckých slibů; za představitele tvrdého postoje vůči Řekům jsou považovány Německo a Finsko, naopak snahu vyjít Aténám vstříc projevují jižní státy unie.

Nelze připustit odchod Řecka z eurozóny, řekl podle dnešního italského tisku italský premiér Matteo Renzi. Německým představitelům prý dnes řekne, že je potřeba dosáhnout kompromisu a nikoli ponižovat Atény. "Musí být dosaženo dohody. Itálie nechce, aby Řecko opustilo euro a Německu říkám: už to stačilo," cituje Renziho římský deník Il Messaggero.

Slovenský ministr financí Kažimír prohlásil, že není možné dnes dospět k nějakému závěru, neboť důvěra je velmi narušena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„My si jenom myslíme, že Rusko vyhrává,“ vypustil profesor oblíbený Respektem

7:40 „My si jenom myslíme, že Rusko vyhrává,“ vypustil profesor oblíbený Respektem

Rusko může tuto válku prohrát a mělo by jí prohrát, kvůli sobě samému, nevítězí na bojišti, ale pouz…