Švýcaři dostanou žádost o vyšetření mladého Babiše. Mohlo se to udělat už před půl rokem, vzkazuje zkušená právnička

07.12.2018 9:56

O tom, zda premiérův syn Andrej Babiš mladší, obviněný v kauze Čapí hnízdo, trpí schizofrenií, se už pár týdnů vedou spekulace. O přezkoumání jeho zdravotního stavu nyní požádal švýcarské úřady státní zástupce Jaroslav Šaroch. Znalci z oboru psychiatrie by měli určit, zda je zdravotní stav syna premiéra natolik závažný, že není dále schopen účastnit se vyšetřování, a být tudíž nadále mezi obviněnými.

Švýcaři dostanou žádost o vyšetření mladého Babiše. Mohlo se to udělat už před půl rokem, vzkazuje zkušená právnička
Foto: screen TN.cz
Popisek: Andrej Babiš v rozhovoru TV Nova

Žádost prý měla být do Švýcarska odeslána v druhé polovině listopadu. Redakci to potvrdily dva na sobě nezávislé důvěryhodné zdroje. Podle bývalé nejvyšší státní zástupkyně a někdejší ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešové se tak mělo stát už před půl rokem. „Jsou tam zbytečné časové prodlevy. Mělo to časově navazovat na rozhodnutí o stížnostech, tedy měli okamžitě alespoň formálně odeslat žádost o znalecké zkoumání,“ dodala Benešová.

Mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala odeslání žádosti nepotvrdil, ani nevyvrátil. „K úkonům trestního řízení, které je neveřejné, se v průběhu vyšetřování vyjadřovat nebudeme, tudíž nemohu tuto informaci ani potvrdit, ani vyvrátit,“ sdělil.

V případě, že by znalci z oboru psychiatrie sdělili, že Babišovi mladšímu nemoc nedovoluje účast v probíhající kauze, musela by policie jeho stíhání zastavit. Pokud by konstatovali, že je zdravotně způsobilý, policisté by poté mohli požádat i o jeho výslech, který jako jeden z mála chybí k tomu, aby mohli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo uzavřít.

Jak se však k Šarochově žádosti o zkoumání a o právní pomoc postaví samotní Švýcaři, je otázkou. Požadavku z České republiky nejsou povinni vyhovět. Babiš mladší je navíc švýcarským občanem – nikoli českým občanem. Pokud by ale přece jen souhlasili a obviněného vyšetřili, v Česku by jejich závěry podle všeho nešlo brát jako klasický znalecký posudek. Ten totiž mohou vypracovat pouze českými soudy jmenovaní znalci.

„V obecné rovině lze říci, že pokud někdo předloží jako důkaz znalecký posudek, kterému bude chybět znalecká doložka z ČR, tak sice nebude mít hodnotu znaleckého posudku, ale přece jen to lze použít jako listinný důkaz, který bude mít nějakou výpovědní hodnotu,“ uvedl Cimbala, který tak nepřímo naznačil, že i závěry švýcarských znalců by mohly českému vyšetřovateli stačit jako důkaz k tomu, aby se rozhodl, zda Babiše mladšího dále stíhat, či nikoli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

18:50 „Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

„Mít milion podpisů, tak snad vyženu všechny ty antikristy z Poslanecké sněmovny,“ zasmál se v nadsá…