Syriza znovu vyhrála řecké volby, naznačují odhady. Má to ale háček

20.09.2015 18:38

Předčasné parlamentní volby v Řecku podle předběžných odhadů těsně vyhrála levicová strana SYRIZA bývalého premiéra Alexise Tsiprase, která by tak obhájila své vítězství z předešlých lednových voleb. Vyplývá to z průzkumu ankety řeckých televizních stanic u voličů, kteří odešli z volebních místností, a z průzkumu Makedonské univerzity.

Syriza znovu vyhrála řecké volby, naznačují odhady. Má to ale háček
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

Podle portálu Politico předběžné odhady ukazují, že Alexisi Tsiprasovi se vyplatila riskantní sázka na předčasné volby. Nová demokracie má ve všech odhadech jen malou ztrátu, takže ještě může skončit první, i když je to velmi nepravděpodobné. Představitelé SYRIZY se tak celkem oprávněně připravují na vytvoření nové vlády, píše bruselský Politico.

Celkem 13,9 procenta voličů, kteří se zúčastnili takzvaných exit polls, tedy průzkumů u volebních místností, uvedlo, že se rozhodli, koho budou volit, až v den hlasování. Píše o tom řecký deník Kathimerini.

Zisky, které předpovídají řeckým stranám první odhady, nezaručují žádné straně většinu, uvedla agentura AFP. Většinu by ani jedna z dvou hlavních stran nezískala ani s bonusem 50 křesel pro vítěze voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…