Jan Čermák: Řecké a katalánské volby zatím ve stínu uprchlíků a Fedu

15.09.2015 12:33

Zcela ve stínu uprchlické krize, která nám možná zpátky v EU nainstaluje hranice a zruší schengenský prostor, se na periferii eurozóny brzy odehrají politické události, které by za jiných okolností přitáhly určitě větší pozornost evropských médií. Tuto neděli se budou konat v Řecku další předčasné parlamentní volby a o týden později proběhnou regionální volby v Katalánsku.

Jan Čermák: Řecké a katalánské volby zatím ve stínu uprchlíků a Fedu
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Pojďme nejprve do předluženého Řecka, z něhož už jsou právem všichni unaveni a tak mu logicky nevěnují moc pozornosti. Všeobecně se má za totiž za to, že ať již vyhraje v Řecku kdokoliv, tak manévrovací prostor nové vlády bude minimální. Lídr minulé vlády a strany, jež těsně vede v předvolebních průzkumech - A. Tsipras - sice opět voličům slibuje, že si na věřitelích vyboxuje další ústupky, avšak řecká veřejnost mu již tyto sliby nevěří, přičemž finanční trhy již moc dobře vědí, že Němci a spol. něco takového nedopustí. Kromě toho Syriza bude muset tentokrát postavit (v lepším případě) koalici s umírněnějšími stranami, anebo možná skončí v opozici (pokud vyhraje konzervativní Nová demokracie). A tak není ani velkým překvapením, že řecké volby nejsou pro trhy téma a například rizikovémarže u řeckého vládního dluhu dokonce klesají.

Poněkud větší rozbuškou, ač se to teď nemusí úplně jevit, mohou být volby v Katalánsku, které separatistické strany tohoto důležitého španělského regionu (19 % HDP celé země) proměnily ve faktické referendum o nezávislosti. Potíž je v tom, že preference stran bojujících za nezávislost Katalánska před volbami rostou, přičemž je velmi pravděpodobné, že získají dohromady většinu křesel v regionálním parlamentu a to přesto, že součet jejich hlasů ve volbách bude nižší než 50 %. Zdali takový výsledek bude možné interpretovat jako hlas lidu pro nezávislost na Španělsku, je otázkou. Každopádně na konci září se zde rýsuje konflikt budoucí katalánské vlády s centrální vládou v Madridu, který může být tentokrát vážnější než v předešlých případech.

Stejně tak jako v řeckém případě i katalánskou kartu trhy nehrají, což je vidět jak na španělském vládním dluhu, tak třeba na kurzu eura a to ať již v paritě s dolarem či třeba švýcarským frankem. Vše je logicky zastíněno čtvrtečním Fedem, ale po něm to může být i periferie eurozóny, která může jak pozlobit, tak třeba pozitivně překvapit.

Jan Čermák, analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…