TOP 09 chce prodloužit mandát ústavním soudcům na 12 let a má být neopakovatelný

13.06.2014 11:13

Mandát ústavních soudců by se měl prodloužit z deseti na 12 let a měl by být neopakovatelný. Uvedla to na dnešní tiskové konferenci opoziční TOP 09, která takový návrh na změnu ústavy předložila ve Sněmovně. Strana chce také vytvořit poradní orgán Ústavního soudu z jeho bývalých členů.

TOP 09 chce prodloužit mandát ústavním soudcům na 12 let a má být neopakovatelný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Ústavního soudu v Brně

"Máme za to, že toto jsou pojistky, které opravdu zajistí nezávislost funkce ústavního soudce," řekl dnes ve Sněmovně poslanec Stanislav Polčák. Smyslem prodloužení mandátu ústavních soudců je podle něho omezení vlivu prezidenta - který může být zvolen maximálně dvakrát po sobě na pět let - na výběr kandidátů ÚS.

Cílem druhé části návrhu je pak podle Polčáka mimo jiné předejít někdy nedůstojnému projednávání opakovaných kandidatur v Senátu, který musí prezidentské návrhy schválit. Jako příklad uvedl soudce Miloslava Výborného a Jiřího Nykodýma, které horní komora podruhé jako členy ÚS neschválila.

Senát je prý ústavní rozbuškou

Podle Polčáka se při slyšení jak Výborného, tak Nykodýma v Senátu objevily dotazy, které lze považovat z ústavního hlediska za zcela nemístné, za posuzování kandidátů podle toho, jak rozhodovali v konkrétních kauzách, jejichž výsledek se senátorům nelíbil. Z hlediska nezávislosti Ústavního soudu to Polčák považuje za nepřípadné, a má tak za to, že Senát opakovaně prokazuje, že není "ústavní pojistkou, ale naopak se stává ústavní rozbuškou".

Vytvoření placeného poradního orgánu ÚS z emeritních soudců je pak motivováno snahou využít jejich znalosti a zkušenosti ve větší míře, než je tomu dnes, uvedl také poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…