Tachometr vydal svědectví: Bělobrádek najel služebním autem 250 kilometrů denně

22.05.2018 8:24

Lidové noviny se zaměřily ve svém dnešním vydání na to, kolik kilometrů ve svých služebních vozech najeli bývalí členové vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) po jejím konci. Vítězem se stal šéf lidovců a někdejší místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

Tachometr vydal svědectví: Bělobrádek najel služebním autem 250 kilometrů denně
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Jak uvádějí Lidové noviny, Bělobrádek za čtvrt roku ujel dohromady 26 618 kilometrů, a to hned ve dvou autech. Se Škodou Superb s řidičem urazil 23 538 kilometrů, s malou dodávkou VW Caddy pak ujel 3 080 kilometrů. Uvedené údaje tak odpovídají zhruba 250 najetým kilometrům denně včetně víkendů a svátků.

„Služební vozidla jsem používal zcela v souladu se zákonem o platu představitelů statní moci,“ sdělil Bělobrádek s tím, že služebního vozu nezneužíval. Kam Bělobrádek jezdil, však z knihy jízd patrné není, neboť ministerstva nejsou povinna poskytovat údaje o přesunech vozidel, tak tyto informace začernila.

O něco málo méně najezdil ve svém služebním voze lidovec a exministr zemědělství Marian Jurečka, a to 21 585 kilometrů. „Při nákladech 5,39 koruny na jeden kilometr, které ministerstvo zemědělství vyčíslilo na provoz Škody Kodiaq, vyšly Jurečkovy jízdy stát na 116 tisíc korun. S podobnými náklady lze počítat i u Škody Superb. Bělobrádkovy cesty tak odčerpaly ze státní pokladny zhruba 140 tisíc,“ zmiňují Lidové noviny.

Nejméně pak služební vůz využíval exministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), jenž najel pouhých 247 kilometrů. K údajům exministra financí Ivana Pilného (ANO) a Milana Chovance (ČSSD) se pak Lidové noviny nedostaly. „V přehledu ministerských jízd nejsou zahrnuti předešlí ministři, jimž připadlo místo i v současné vládě v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO), neboť stále vykonávali povinnosti vyplývající z jejich funkce. Jde o Richarda Brabce, Martina Stropnického, Karlu Šlechtovou, Dana Ťoka a Roberta Pelikána (všichni ANO),“ uzavírají Lidové noviny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…