Tady bydlet nebudete. Tady bydlí uprchlíci, uslyšeli studenti v Německu

19.10.2016 14:00

Rekordní počet studentů v severoněmecké metropoli Kiel přinutil místní úřady k přijetí provizorního řešení. Vzhledem k nedostatku ubytovacích prostor budou studenti bydlet v ubytovně pro uprchlíky.

Tady bydlet nebudete. Tady bydlí uprchlíci, uslyšeli studenti v Německu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německo, jak jej možná neznáte

Hlavní město spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko trpí akutním nedostatkem ubytovacích kapacit pro studenty prvních ročníků, kterým před několika dny začal podzimní semestr. „Přibližně tisíc studentů ještě stále nenašlo vhodné ubytování. V samotném Kielu je to potom téměř polovina z tohoto počtu,“ říká Astrid Dürkoop ze Studentské organizace Šlesvicka-Holštýnska s tím, že mnozí z nich kvůli tomu uvažují o přerušení studia.

Podle Dürkoop je nutné něčemu takovém zabránit a společně s radními z města Kiel našla vskutku inovativní řešení. Studenti budou moci po omezený čas využít možnosti bydlení v prostorách, které jsou určené pro uprchlíky. Konkrétně jde o pokoje v bývalé námořnické škole, umístěné v městské čtvrti Kielu Wik, kde se mimo jiné natáčí kultovní krimiseriál televize ARD Tatort. K dispozici je zde 85 míst ve společných pokojích na dobu tří měsíců.

Anketa

Vadí vám, že při sestavování krajských rad obchází ostatní strany vítězné hnutí ANO?

82%
18%
hlasovalo: 5787 lidí

Celý text v němčině najdete ZDE.

Od loňského podzimu se však televizní štáb musel poněkud uskromnit, protože do největšího azylového centra ve Šlesvicku-Holštýnsku začaly proudit první z uprchlíků. Rozlehlá budova pojme až osm set uprchlíků a nyní se k nim a filmovému štábu přidají také studenti místních univerzit. Studenti budou v každém případě žít v táboře odděleni od uprchlíků stejně jako od filmařů. Ubytování je zde sice velmi skromné, ale přesto přinese studentům aspoň dočasné řešení.

Celkem je pro studenty připraveno patnáct pokojů, které jsou vybaveny dvěma a osmi lůžky, jednoduchými skříněmi a ledničkami. Navíc mají k dispozici dvě společné kuchyně, jedenáct sprchových koutů a čtrnáct toalet. Kromě toho mohou využívat internetové připojení a za vše dohromady zaplatí 100 eur měsíčně. Celkově je v této spolkové zemi letos zaregistrováno více než 26 000 studentů, což představuje nárůst v porovnání s loňským rokem o pět tisíc.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…