Tady je máte. Jméno po jméně: Jak včera naše Sněmovna hlasovala o Maďarsku

03.10.2018 7:04

V úterý Poslanecká sněmovna během svého jednání mimo jiné vyjádřila hlasováním svůj názor na postoj Evropského parlamentu k Maďarsku. Stalo se tak na návrh poslance ODS Jana Skopečka. Spuštění sankčního řízení považují čeští poslanci za „chybné a nešťastné“. Kdo tento názor sdílel, a kdo z poslanců naopak solidaritu s Maďarskem odmítal?

Tady je máte. Jméno po jméně: Jak včera naše Sněmovna hlasovala o Maďarsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projednávání víceletého finančního rámce EU. Debata se také stočila na hlasování českých europoslanců pro uvalení sankcí na Maďarsko

Celkově hlasovalo pro návrh 97 poslanců, proti pouhých 24. Fenoménem tohoto hlasování byla velmi vysoká míra absencí ve stranách, jejichž zástupci ve Štrasburku Maďarsko odsuzovali. Konkrétně z TOP 09 hlasovali pouzí 2 poslanci, ze STAN 3, z ČSSD 5.

Anketa

Půjdete ke komunálním volbám?

87%
13%
hlasovalo: 5760 lidí

Nejpočetnější poslanecký klub ANO podpořil návrh 46 hlasy, proti nehlasoval nikdo. Ostatní se zdrželi hlasování, nepřihlásili se, nebo byli omluveni. Mezi dvacítkou poslanců, kteří se zdrželi hlasování, je veden i předseda hnutí Andrej Babiš. Stejně hlasovali i další ministři z hnutí ANO (s výjimkou Adama Vojtěcha, který se raději ani nepřihlásil k hlasování).

Druhý nejsilnější klub ODS dodal pro návrh 12 hlasů, proti nehlasoval nikdo. I zde bylo 8 poslanců omluveno, včetně Petra Fialy nebo Jany Černochové. Pro návrh hlasovali Václav Klaus, Marek Benda nebo Zbyněk Stanjura, plus navrhovatel Jan Skopeček. Pět poslanců vyřešilo svůj vztah k sankcím proti Maďarsku tím, že se nepřihlásili, mezi nimi i Miroslava Němcová.

Největší počet hlasů proti Maďarsku dodali Piráti. Celkem 17, přičemž pro návrh nehlasoval ani jeden.

SPD naopak s výjimkou tří omluvených kompletně Maďarsko podpořila.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Patnáct poslanců ČSSD hlasovalo rozděleně. Deset z nich neřeklo ani ano, ani ne. Ze zbývající pětice pak pro návrh hlasovali Jaroslav Foldyna a Alena Gajdůšková. Naopak Roman Sklenák, Ondřej Veselý a Petr Dolínek (jehož kolega z pražské ČSSD Miroslav Poche hlasoval proti Maďarsku už v EP).

KSČM dodala deset hlasů pro a žádný proti, nula u „křížků“ se objevila i u lidovců. Těch hlasovalo sedm pro, ale Pavel Bělobrádek, Jan Čižinský a Jiří Mihola nehlasovali.

Opačně pojala hlasování TOP 09. Z té názor projevili jen dva poslanci – Markéta Pekarová Adamová a Vlastimil Válek. A oba hlasovali proti Maďarsku. Dominik Feri se zdržel hlasování, Karel Schwarzenberg ani nebyl přihlášen, Miroslav Kalousek vůbec nebyl ve Sněmovně a byl omluven.

Podobné výsledky zaznamenalo i hnutí STAN. Pro návrh se vyslovila poslankyně Věra Kovářová, ale proti hlasovali Petr Gazdík a Jana Krutáková. Další se zdrželi nebo  nepřihlásili.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň SPOLU

12:54 „To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň SPOLU

Do kampaně před evropskými volbami se vložil už i prezident republiky Petr Pavel, jenž uvedl, že ant…