Tady nejde jen o radnice. Probuďte se a podívejte se, co volby udělají s naší zemí

10.10.2014 7:45

Ve dnes začínajících volbách jde o víc než jen o to, kdo bude řídit radnice českých měst a obcí. I když komunální volby nemívají jednoznačné celostátní vítěze a poražené, přece jen přinesou odpovědi na palčivé otázky současné české politiky, píše dnešní MF Dnes.

Tady nejde jen o radnice. Probuďte se a podívejte se, co volby udělají s naší zemí
Foto: Jan Hronek
Popisek: Andrej Babiš při besedě s hospodářskou komorou v Plzni

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Hlasování například ukáže, zda si hnutí ANO rok po sněmovních volbách udrželo své příznivce. „Hranici úspěchu lze definovat tak, když hnutí vyhraje ve velkých městech, porazí sociální demokracii i jiné a když získá alespoň několik senátorů. Nižší volební účast pro hnutí může být nevýhodná,“ řekl listu politolog Josef Mlejnek.

Podle deníku jsou v těchto volbách hlavními rivaly ČSSD a ANO. Nějaký velký úspěch Babišova hnutí se ale nedá čekat, protože na rozdíl od sociální demokracie nekandiduje všude. Volby také ukážou, zda pokračuje tříštění politické scény, jež začalo ve sněmovních volbách v roce 2010, které byly ve znamení nástupu protestních Věcí veřejných. „Uvidíme, jestli se tento trend prosadí i v komunální politice a ve složení nově zvolených senátorů. Pokud ano, bude to pro tradiční strany možná posledním varováním, že nechtějí-li postupně skončit v propadlišti dějin, musí začít dělat politiku jinak,“ řekl listu sociolog Jan Herzmann.

Na lovosickou radnici kandidují Babišovi zaměstnanci

Podle redaktora listu Václava Dolejšího výsledky komunálních voleb také ukážou, zda má hnutí ANO pevné voličské jádro. Připomíná, že v loňských sněmovních volbách uspělo Babišovo hnutí nejvíce tam, kde působí firmy Babišova Agrofertu. Nadprůměrnou podporu voličů získalo ANO například v severočeských Lovosicích, kde sídlí chemička Lovochemie a kde loni dostalo 32 % hlasů. Nyní na lovosickou radnici za ANO kandidují přímo zaměstnanci Lovochemie. „Vedoucí nákupu surovin Vladimír Heike, asistentka vedení společnosti Libuše Tomanová a bývalý zaměstnanec firmy, dnes náměstek ministra životního prostředí Jan Landa,“ uvedl Dolejší.

Poslední šance české pravice?

Jak redaktor závěrem dodává, dnes začínající volby možná také naznačí, zda má pravice šanci na návrat k moci. Pokud by se ODS a TOP 09 spojila, případně ještě s lokálními sdruženími, mohla by česká pravice myslet na udržení měst jako jsou Praha, Plzeň, Karlovy Vary, Jablonec, Teplice či Hradec Králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…