Tady se neschováte. Udají vás Ukrajincům

24.12.2023 8:21

Válka na Ukrajině běží na plné obrátky i na Štědrý den. Estonsko oznámilo, že je s Ukrajinou ochotné probrat dohodu o navrácení Ukrajinců, kteří se v Estonsku ukrývají před odvodem mířícím na frontu. Ukazuje se však, že se odvodu vyhýbají nejen Ukrajinci prchnuvší do zahraničí. Jeden z ukrajinských úředníků pomáhal ve vyhýbání se odvodům ukrajinském politikům. A podle nejčtenějšího německého deníku Bild narůstá v NATO obava, že Rusko přímo napadne Alianci.

Tady se neschováte. Udají vás Ukrajincům
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajina s územím obsazeným Rusy

Je Štědrý den, v některých rodinách na Ukrajině se nepochybně budou rozdávat dárky stejně jako se budou dnes večer rozdávat ve většině českých i dalších evropských domácnostech. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ostatně po startu ruské agrese proti Ukrajině nejednou prohlásil, že by Ukrajinu chtěl zapojit do západního kulturního okruhu i tím, že budou Ukrajinci slavit svátky spolu s dalšími západními zeměmi. Typickým příkladem může být oslava konce druhé světové války 8. května a nikoli 9. května, jak konec války slaví Rusko.

Navzdory tomu, že je Štědrý den, na Ukrajině dál teče krev proudem, napadení Ukrajinci se Rusům dál brání.

A Estonci jsou otevřeni dohodě s Ukrajinci, že pošlou domů ty ukrajinské muže, kteří odešli do této pobaltské země, aby se vyhnuli mobilizaci. O estonské ochotě jednat o tomto bodu informoval server Kyiv Post.

„Estonsko nebude stát stranou," řekl Lauri Läänemetse, estonský ministr vnitra. „Jsme rádi, že můžeme uzavřít takovou dohodu a pomoci Ukrajině. Máme představu, kde tito lidé v Estonsku žijí. V případě potřeby jsme připraveni pomoci převézt tyto osoby z Estonska na Ukrajinu.“

Server připomněl, že Zelenskyj vyloučil mobilizaci žen, ale u mužů zvažuje snížení mobilizačního věku z 27 na 25 let. Vrchní velení před pár dny upozornilo, že by mohlo být nutné nově mobilizovat 450 až 500 tisíc mužů.

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil světu, že Rusko má v bojových a přilehlých oblastech na 617 tisíc vojáků a není třeba mobilizovat další.

Ukazuje se však, že s odvody jsou problémy i na samotné Ukrajině. Server Ukrajinská pravda upozornil, že jeden z úředníků odvodové kanceláře pomáhal lokálním zastupitelům vyhýbat se odvodům do armády. Server konkrétně zmínil čtyři politiky z kyjevské oblasti, kteří právě v době odvodů žádali o cestu do zahraničí a povolení k provedení služební cesty dostali. „Úředník usnadnil registraci červencové ,služební cesty' třem městským zastupitelům a jedné jejich asistentce,“ napsal server.

V srpnu 2023 byli prý všichni čtyři informováni o podezření z vyhýbání se vojenské službě, kterého se dopustila skupina osob s úmyslem spiknutí (část 4 článku 409, část 2 článku 28 tr. Ukrajinský zákoník). Podle tohoto zákona mohu být pro vyhýbání se vojenské službě odsouzení do vězení až na 10 let.

Mezitím na Ukrajině obránci stojí v zákopech a brání svou vlast před ruskou agresí. A server nejčtenějšího německého listu Bild si položil otázku, zda je na místě uvažovat o dalším ruském útoku. „Plánuje Putin další útok?“ stálo přímo v titulku.

„V NATO narůstá strach z útoku ruské armády. Ministr obrany Boris Pistorius (SPD) očekává možný útok Ruska na NATO – za méně než deset let. Jiní vidí nebezpečí v ještě bližší budoucnosti. Ústřední otázka zní: Jak rychle se Rusko vzpamatuje ze svých katastrofálních ztrát na Ukrajině?“ napsal k tématu server německého listu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.......redaktoři německého listu Bild se snaží, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 24.12.2023 21:08:15
o primitivní, ale tím nebezpečnou, provokaci ? Hloupé a trapné a velmi nebezpečné uvažování pár nezodpovědných blbečků, kteří na sebe chtějí upozornit ?

|  6 |  0

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…