Tak kam na církevní svátky, soudruzi? Semelová zostra: demonstrovat

04.07.2012 20:50

Státní svátek Cyrila a Metoděje a upálení mistra Jana Husa patří svým významem mezi oblíbené křesťanské události. ParlamentníListy.cz oslovily několik poslanců komunistické strany, kterak se dny volna naloží, neboť jak známo, křesťanství a komunismus se zrovna v lásce nemají.

Tak kam na církevní svátky, soudruzi? Semelová zostra: demonstrovat
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

Vskutku radikální plán má na následující dva dny volna poslankyně Marta Semelová. „ Půjdu na demonstraci, která je svolaná na protest proti obrovskému daru církvi, který ji ve skutečnosti nepatří,“ prozradila redakci svůj záměr. Semelová patří mezi nejradikálnější členy komunistické strany a nebojí se své názory dávat patřičně najevo.

Hnutí za přímou demokracii ve spolupráci s dalšími občanskými iniciativami pořádá demonstraci za referendum o církevních restitucích. Demonstrace proběhne dne 6. 7. 2012 na Václavském náměstí v Praze v době od 10.00 hod. do 12.00 hod. O osudu církevních restitucí mělo být rozhodnuto již na konci června, nicméně opozici se podařilo jednání zablokovat, respektive přesunout až na září. Při posledním projednávání restitucí se ministru financí Kalouskovi podařilo snad trochu symbolicky zlomit hlasovací kartu.

Předně vlastenecký nádech

Ne všichni komunisté se však chystají vyjádřit svůj nesouhlas demonstrativním způsobem. Pro členku Výboru pro bezpečnost Marii Nedvědovou mají svátky jinou významovou rovinu a do "kotle"  se nechystá. "Dle mého názoru to nejsou církevní svátky, ale mezníky českých dějin, které je třeba neustále připomínat,“ uvedla. Co na dny volna plánuje, však redakci neprozradila.

Do plavek

Místopředseda strany Jiří Dolejš přiznal, že pro něj znamenají následující dva dny především volno. A s ním plánuje naložit odpočinkově. "Doufám, že se v tom dusnu stihnu alespoň vykoupat, i když zatím jsem v Praze,“ odvětil ParlamentnímListům.cz.

Málokdo ví

Asi není potřeba připomínat procesy tehdejší vládní garnitury z 50. let s představiteli katolické církve, ale připomeňme jeden za všechny. 

Monsignore Jan Šrámek, předseda Československé strany lidové, se pár dní po únorovém převratu pokusil společně s Františkem Hálou (tajemník Československé strany lidové a odstoupivší ministr pošt) uprchnout z Československa. Pokus však selhal, marně čekali na francouzské letadlo na letišti u Rakovníka. A právě tento moment nechala komunistická filmová propaganda přeneseně zvěčnit v seriálu Třicet případů majora Zemana, a to konkrétně v díle Hon na lišku. Šrámek pak dožil svůj život v internaci v klášteře v Nové Říši.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

13:35 Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

Před kamerami ČT se k velké debatě sešli kandidáti do Evropského parlamentu. A ve studiu chvílemi ho…