Tak kdy přijmeme to euro? Zeman svolává do Lán na poradu Sobotku, Babiše i Singera

26.05.2015 12:19

Prezident republiky Miloš Zeman pozval na schůzku do Lán předsedu vlády Bohuslava Sobotku, ministra financí Andreje Babiše a guvernéra České národní banky Miroslava Singera. Tématem má být přijetí eura, Zeman by ho chtěl urychlit. Podle serveru iDNES.cz o tom Sobotka informoval na rádiu Impuls.

Tak kdy přijmeme to euro? Zeman svolává do Lán na poradu Sobotku, Babiše i Singera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dvě eura

„Chceme akcelerovat debatu o přijetí eura v České republice. Pan prezident svolal k tomu na neděli setkání v Lánech. Měl by tam být i guvernér národní banky, ministr financí, budeme diskutovat i s prezidentovými poradci o tom, jak Česká republika může směřovat k přijetí společné evropské měny, jaký čas si to vyžádá a jaké kroky ještě budeme muset podniknout,“ řekl v rádiu Sobotka.

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš si nemyslí, že bychom mohli přijmout euro a stát se tak členy eurozóny dříve než za šest let. Zeman však přijetí eura již dlouhodobě podporuje a usiluje o co nejrychlejší přijetí této společné evropské měny.

Celý text zde

Premiér přesto věří, že i když jsou někteří politici z vládních stran zatím skeptičtí, nakonec dojde k dohodě a euro přijmeme, nevěří však, že tomu bude ještě v tomto mandátu. „Já si nemyslím, že je to něco proti ministru financí. Koneckonců i v ANO jsou na přijetí eura různé názory, podobně jako jsou i různé názory v sociální demokracii, jak rychle bychom k euru měli směřovat. Ani jedna ze tří vládních stran euro neodmítá. Tam, kde se neshodujeme, je otázka tempa,“ prohlásil předseda vlády Sobotka s tím, že je důležité, aby se zprvu dořešil problém s Řeckem, které je členem eurozóny.

Až 85 procent obyvatel je proti zavedení eura v České republice, je to veliká část občanů, přesto se dá říci, že s postupem času se toto číslo zmenšuje, jelikož ještě téměř před dvěma lety to bylo 87 procent lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…