Tak kohopak letos prezident vyznamená? Ze Senátu nejspíš vypadnou velmi zajímavé návrhy

03.04.2015 19:02

Sněmovně a Senátu letos poslali lidé po čtyřech desítkách kandidátů na státní vyznamenání. Poslancům i senátorům nabídli nominaci básníka Jiřího Žáčka, zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse nebo bratří Mašínů. Vyplývá to z informací, které dnes získala ČTK.

Tak kohopak letos prezident vyznamená? Ze Senátu nejspíš vypadnou velmi zajímavé návrhy
Foto: Repro foto ČT
Popisek: Režisér Robert Sedláček přebírá medaili od prezidenta Zemana

Mezi kandidáty jsou spolu s válečnými veterány a odbojáři včetně komunistického politika Jana Švermy také kardiochirurg Jan Pirk, bývalá atletka Helena Fibingerová, někdejší ministr kultury Pavel Dostál a první polistopadový ministr obrany Miroslav Vacek.

Zákonodárci budou o nominacích rozhodovat počátkem léta po projednání ve svých podvýborech pro státní vyznamenání. Osobnosti, na nichž se shodnou, předloží prezidentovi Miloši Zemanovi. Ten jejich návrhy může, ale také nemusí zohlednit. Vyznamenání prezident předává tradičně především 28. října, tedy na den výročí vzniku československého státu.

Sněmovně navrhli lidé i nominaci dalších sportovců. Patří k nim motokrosový jezdec Jaroslav Falta, horolezec Radek Jaroš a gymnastka Věra Růžičková či sportovní rybář Jakub Vágner. K nominovaným odbojářům patří Karel Weirich, jenž působil v Itálii, byl korespondentem ČTK a za druhé světové války zachránil před nacisty mnoho Židů z bývalého Československa.

Lidé navrhli taky Josefa Součka, jenž za druhé světové války působil na západní frontě, Arnošta Steinera, který bojoval na frontě východní, a podplukovníka britského královského letectva RAF Františka Bindera. Mezi nominovanými je rovněž Miloslav Teichmann, kterého komunistický režim odsoudil na osm let za údajnou přípravu obsazení rozhlasu v únoru 1948.

Mezi diskutované bude patřit návrh na vyznamenání Švermy, jenž zahynul při Slovenském národním povstání. V srpnu 1969 dostal in memoriam vyznamenání Hrdina ČSSR. Mnoho šancí na úspěch pravděpodobně nemá návrh na ocenění protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů.

Mezi nominovanými v Senátu patří virolog Dimitrij Slonim, sochař Zdeněk Kolářský a generálové Josef Souček a Ondřej Mézl. Předseda Senátu Milan Štěch hodlá opětovně navrhnout imunoložku Blanku Říhovou, profesora radioelektroniky Františka Vejražku nebo fotbalistu Pavla Nedvěda, uvedla senátní tisková tajemnice Eva Davidová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…