Tak nic. Slovensko nebude platit Rusku v rublech

04.04.2022 12:24

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík (Svoboda a Solidarita - SaS) v neděli před kamerami slovenské televize naznačil, že pokud nebude zbytí, Slovensko možná ustoupí kremelskému tlaku a nakoupí ruský plyn za rubly. O pár hodin později otočil. Slovenský premiér Eduard Heger dal totiž jasně najevo, jak to bude doopravdy.

Tak nic. Slovensko nebude platit Rusku v rublech
Foto: Parameter.sk
Popisek: Šéf SaS Richard Sulík

24. února ruský prezident Vladimir Putin nařídil rozjet válečnou mašinérii a vtrhnout na Ukrajinu. Spojené státy i Evropská unie na tento krok zareagovaly uvalením celé řady ekonomických sankcí na Ruskou federaci, včetně zmražení ruských finančním rezerv uložených za hranicemi Ruska. V největší zemi světa navíc pozastavila svou činnost řada západních firem, např. McDonald's.

Ruská burza se uzavřela, zůstala po řadu dní mimo provoz a ruský rubl se začal propadat.

V průběhu března přišel Putin s požadavkem, že bude dál posílat plyn na Západ tak, jak k tomu Ruskou federaci zavazují smlouvy. S jednou výhradou. Pokud za něj budou západní státy platit v rublech přes účty otevřené u ruské banky. Tímto nátlakem se ruský prezident snaží posílit ruskou měnu.

Z EU však v první chvíli slyšel, že požadavek platit v rublech je v rozporu s uzavřenými smlouvami a pokud se bude za plyn platit, tak to nebude v rublech. A Vladimir Putin nakonec 1. dubna ponechal plynové kohoutky otevřené. I když mu EU nevyhověla.

Prozatím je nevypnul.

Slovensko je na dodávkách plynu z Ruska existenčně závislé, naši sousedé nakupují až 85 procent své spotřeby plynu z Ruska, a slovenský ministr hospodářství v neděli v televizním vysílání připustil, že kdyby nebylo zbytí, Slovensko by mohlo za ruský plyn platit v rublech.

„Plyn se nesmí zastavit. Když je tady podmínka platit v rublech, tak plaťme v rublech,“ řekl Sulík.

Jenže svým vyjádřením pobouřil nejednoho kolegu z vládní koalice a slovenský premiér Eduard Heger dal jasně najevo, že vláda v Bratislavě bude postupovat ve shodě s ostatním zeměmi EU a bude dál platit za ruský plyn v eurech.

A ministr hospodářství Sulík otočil a oznámil, že Slovensko svévolně neporuší dojednané smlouvy a zaplatí tak, jak bylo domluveno, čili v eurech.

„To všechno proto, že se nenecháme vydírat. A rubly nemáme,“ pravil Sulík.

Ruský prezident Vladimir Putin může mít rublů, kolik jen bude chtít, když si eura, která dorazí do Moskvy, nechá v ruských bankách vyměnit za rubly, mínil Sulík.

„Dostat je může. Ať si klidně smění eura doma v Kremlu a hned bude mít rubly, hřivny, bitcoiny, cokoli jen chce,“ upozornil Sulík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…