Tak se podívejte, kdo jsou ti „ruští dobrovolníci“ na Donbasu. Slovenský aktivista je představuje na serveru Pavla Šafra

05.12.2015 12:29

Kdo jsou vlastně ti bojovníci, kteří na východní Ukrajině bojovali na straně proruských separatistů, rozebírá na webu Svobodné fórum slovenský publicista, občanský aktivista a bývalý politik Juraj Mesík.

Tak se podívejte, kdo jsou ti „ruští dobrovolníci“ na Donbasu. Slovenský aktivista je představuje na serveru Pavla Šafra
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rusové pořádají pro obyvatele Donbasu humanitární sbírky

Připomíná, že v srpnu někdejší „premiér“ samozvané Doněcké lidové republiky Alexander Borodaj založil v Rusku Svaz dobrovolníků Donbasu. Jeho cílem je zastřešit 30 až 50 tisíc Rusů, kteří podle jeho odhadu bojovali na východní Ukrajině. Prý jde o různé skupiny dobrovolníků, kteří nešli na Ukrajinu vraždit na rozkaz, ale z vlastního přesvědčení a za žold.

Údajně významný ruský novinář Igor Jakovenko v těchto bojovnícících identifikoval pět hlavních skupin, přičemž hranice mezi nimi nejsou vždy ostré.

Psi války

První skupinu označuje za „ideologické bojovníky“. Jde prý o typ lidí, kterým se na Západě říká „psi války“. Tedy o lidi s vojenskou průpravou, kteří si nenašli místo v mírovém životě a hledají různá horká místa na planetě, kde by si mohli zastřílet na jiné lidi. Jsou mezi nimi neonacisté i monarchisté, levičáci i pravičáci, ale mají společné rysy – imperiální ideu, nenávist vůči Západu a víru v násilí jako nástroj řešení problémů společnosti.

Celý text je ZDE

Nejznámějším mezi těmito romantickými hrdiny „Novoruska“ byl prý Igor Girkin-Strelkov. Zhruba dvacet let působil v armádě, bojoval v Čečensku, Moldávii, v Bosně, zúčastnil se ruské anexe Krymu a mnoho let pracoval pro KGB. V Donbasu byl „ministrem obrany“ takzvané Doněcké lidové republiky. Osudným se mu zřejmě stalo to, že jeho popularita v Rusku stoupla natolik, že v anketě rádia Echo Moskvy v srpnu 2014 jako potenciální kandidát na ruského prezidenta porazil i Vladimira Putina. Od té doby je tak jeho přístup do médií minimalizován.

Nicméně ruská média citovala jeho slova: „Spoušť války jsem stiskl já. Kdyby náš oddíl nepřešel hranici, vše by rychle skončilo tak jako v Charkově, jako v Oděse.“ Jinými slovy, žádná „občanská válka“ by na Ukrajině nebyla.

Již zmiňovaný Borodaj se ve svých rozhovorech nejednou „podřekl“ a přiznal, že válku na Donbasu nerozpoutali žádní horníci ani traktoristé, ale Rusové. „Nebudu skrývat, že jsem dělal na Krymu,“ prohlásil.

Vychloubání krvavých romantiků způsobilo, že byli z Donbasu staženi

Právě snaha o publicitu, velikášství a vychloubání byly údajně důvodem, proč byli tito krvaví romantici z Donbasu staženi – někteří domů do Ruska, jiní na onen svět. Ideje totiž může generovat pouze Moskva a jejich vykonavateli musí být lidé s prázdnými hlavami, připravení přijmout jakoukoliv ideu, což Strelkov nebo Borodaj nebyli, píše Mesík s tím, že dnes už ideologičtí bojovníci Donbas v zásadě opustili.

Druhou skupinu označuje ruský novinář pojmem „kluci z vesnice“. Lidé tohoto typu na rozdíl od ideových bojovníků prý dodnes figurují mezi „hrdiny naší doby“. Hlavní hrdina je jistý Arsenij Pavlov řečený Motorola. Ruská propaganda z něj v současnosti dělá životní vzor pro miliony mladých Rusů, kteří – slovy Igora Jakovenka – „tupě kvasí, trochu kradou, na smrt bojují, truchlivě mlátí své ženy a děti a pak od nich utečou ze svého Muchosranska do Obserplotska, kde dále tupě kvasí a trochu kradou“.

Pro hlavní masu Rusů jsou prý „ideoví bojovníci“ přece jen poněkud cizí. Mohou se stát na chvíli vůdci, ale nakonec jsou to přece jen podivíni. Něco úplně jiného je takový Motorola a jemu podobní. Jejich životům rozumí každý Rus z městské periferie nebo vesnice.

Motorola utekl od ženy a syna, bojoval na Donbasu a oženil se s urostlou mladou dívkou

Konkrétně Motorola je z republiky Komi, kde zanechal manželku a syna. Utekl od nich do jiného města, ať už za prací, nebo před alimenty. Propustili ho z armády. Zadrželi ho za krádež auta ze servisu, kde pracoval. Kdyby nesedl na vlak a nešel bojovat na Donbas, sedl by si do basy. A dnes? V televizi RT ukazují stylovou svatbu hrdinného Motoroly s urostlou mladou Doněckčankou, o dvě hlavy vyšší než heroický ženich.

Mesík tvrdí, že více než 25 procent dospělých mužů prošlo v Rusku vězením. Agrese na Ukrajině změnila klasický životní model těchto lidí a nabídla jim mnohem atraktivnější alternativu. Místo: „ukradl – vypil – šel do basy“ nabízí „ukradl – vypil – sedl na vlak – odjel zabíjet do cizí země – stal se hrdinou – oženil se s modelkou“. Tento životní model se v ruském povědomí dobře ujal a zapustil kořeny.

Jeden z kozáků proslul vzkazem Obamovi

Třetí skupinou jsou prý kozáci. Nejlepším příkladem této kategorie je jistý Babaj, který proslul svým vzkazem na videu, adresovaným americkému prezidentovi Baracku Obamovi. Vzkaz silně připomíná dopis záporožských kozáků tureckému sultánovi Mehmetovi IV. z roku 1676: „Obamo, zajali jsme tvého soukmenovce. Jednoho negra. Spolu s ním ti posíláme pozdrav, uděláme mu dírku do hlavy. Pokud se odtud nestáhneš, až dobudeme Kyjev, vezmeme kozáckou armádu a potáhneme do Ameriky. A celou vaši židozednářskou lóži rozneseme.“ Babaj si odseděl pět let za drogy a vyšetřovali ho i za pokus o vraždu. Dnes už je zpátky v Rusku, kde ho opět vyšetřují za pokus o vraždu.

Mladí Čečenci jsou všude tam, kde se schyluje k válce

Čtvrtou skupinou jsou Čečenci, ale i příslušníci jiných národů severního Kavkazu, kterým situace v jejich regionu nedává šanci na normální život. Vysoká míra nezaměstnanosti – v Čečensku nejméně 17 procent, v Ingušsku 31 procent – a vysoká porodnost zde generují masu mladých mužů, kteří hledají životní možnosti za hranicemi svých republik. Část z nich míří do wahhábistického podzemí (wahhábismus je sunnitská fundamentální forma islámu), část žije ve velkých ruských městech. Když se vyskytne příležitost a ucítí střelný prach, vynořuje se okamžitě část těchto zdravých mladých mužů všude tam, kde se schyluje k válce.

Bojovat na Ukrajinu jsem šel proto, že podle televize tam zabíjejí Rusy

Pátá skupina jsou lidé zmanipulovaní ruskou televizí. V množství rozhovorů na internetu a sociálních sítích odpovídají ruští mladíci, kteří se vrátili domů tu bez nohy, tu bez ruky nebo o berlích, na otázku, proč šli bojovat do cizí země, prý v podstatě shodně: Díval jsem se na televizi a viděl jsem, jak říkají, že na Ukrajině zabíjejí Rusy a křižují děti.

Podle Mesíka, ruská válka na Ukrajině je ve světových dějinách unikátní jednou věcí: propaganda válku neinterpretuje, ale vytváří. „Je důležité, aby jednou, až bude mezinárodní tribunál soudit válečné zločince za zločiny na Ukrajině, byli mezi hlavními obžalovanými organizátoři informační války, a to nejen ředitelé ruských televizních kanálů, ale také televizní moderátoři, reportéři, redaktoři a operátoři, tedy všichni ti, kteří vyráběli megatuny lží, co válku rozpoutaly,“ říká k tomu Igor Jakovenko.

Co bude dělat Rusko, až se teroristé vrátí z Donbasu domů?

Mesík k tomu dodává, že Vladimir Putin považuje za velkou hrozbu pro bezpečnost Ruska fakt, že za Islámský stát bojuje kolem 4000 ruských občanů, kteří se jednou vrátí domů.

Jenže desítky tisíc ruských teroristů, kteří vraždili lidi na Donbasu, se klidně a bez odpovědnosti za spáchané zločiny vracejí domů. „Co budou dělat, když se jim otevře příležitost vraždit doma? Odpovědnost dříve či později ponese samo Rusko,“ varuje Mesík závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…