Tak to je překvapivé: Putine, dávej si pozor na tohoto člověka, varovala prezidenta opozice

01.03.2016 11:35

Ruská liberální opozice vydala minulý týden u příležitosti prvního výročí zavraždění Borise Němcova zprávu, která označuje čečenského vůdce Ramzana Kadyrova za vážnou hrozbu pro národní bezpečnost země i samotného prezidenta Vladimira Putina.

Tak to je překvapivé: Putine, dávej si pozor na tohoto člověka, varovala prezidenta opozice
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Právě Kadyrov patří mezi hlavní podezřelé z Němcovovy vraždy, ke které došlo loni v únoru poblíž Kremlu. Jak uvádí server Russia Direct, v každé jiné zemi by již byl čečenský vůdce podroben vyšetřování. Ovšem v Rusku se jeho pozice s rostoucí kritikou naopak posiluje. Autor zprávy a bývalý spojenec zemřelého Němcova Ilja Jašin jako hlavní důvod pro svůj počin uvádí snahu „otevřít oči ruské společnosti a sdělit jí, že Kadyrov představuje nebezpečí pro národní bezpečnost“.

Podle Jašina je Kadyrov zodpovědný za organizování série politických vražd a také islamizaci Čečenska, v důsledku čehož hrozí na ruském území teroristické útoky. Dále se Jašin ve zprávě zmiňuje o soukromé armádě Kadyrova, která čítá na 30 000 bojovníků. Varuje rovněž před přítomností čečenských vojenských jednotek v Moskvě, jež jsou údajně mimo kontrolu ruských úřadů. „Kadyrov je navíc přesvědčen o své absolutní beztrestnosti,“ poukazuje Jašin.

Celý text v angličtině je ZDE.

V posledních měsících se navíc Kadyrov znepokojujícím způsobem veřejně vymezuje vůči liberální opozici. Nedávno na sociálních sítích vyhrožoval jednomu z ruských opozičníků Michailu Kasjanovovi. „Nejde však jen o jeho výlevy na Instagramu. Ten problém má mnohem hlubší kořeny. Jde především o to, že pověst tohoto člověka je zatížena tolika hříchy, a přesto jeho pozice stále posiluje. To vypovídá leccos o stavu ruské společnosti i politiky,“ konstatuje Jašin ve zveřejněné zprávě.

Jašin uvádí, že pozice Kadyrova je neotřesitelná především díky jeho absolutní loajalitě vůči prezidentu Putinovi. „Putinův pěšák je připraven splnit jakýkoli rozkaz svého velitele. Jeho až absurdní oddanost dosahuje svého vrcholu právě nyní, kdy se blíží konec jeho prezidentského mandátu, který vyprší 5. dubna. Na rozdíl od uměle vytvořených jednotek typu Antimajdan sloužících k ochraně před dalšími barevnými revolucemi, mají Kadyrov a jeho bojovníci skutečnou moc. Jsou bezpochyby ochotni ji využít pro potlačení liberálů i pro vyřešení dalších problémů,“ píše Russian Direct.

Čečenští bojovníci se zúčastnili války na východní Ukrajině na straně separatistů. Podle Kadyrova jsou také zapojení do ruského tažení v Sýrii. „Na rozdíl od mnoha nacionalistů, čečenští bojovníci nikdy neobviňují Putina z nerozhodnosti na Ukrajině. Netrvají na tom, aby Putin vyslal do Kyjeva tanky. Nezpochybňují jeho rozhodnutí podepsat dohodu o příměří v Sýrii se Spojenými státy. Vojáci Kadyrova jen jako roboti plní rozkazy a nikdy se také na nic neptají. Vzhledem k nadcházejícím parlamentním volbám, hospodářské krizi a nepředvídatelné situaci v zahraniční politice představuje Kadyrov efektivní nástroj k diskreditaci liberální opozice,“ míní server Russia Direct.

Jak ovšem Russia Direct upozorňuje, Kadyrov může Kremlu proti opozici dobře posloužit, ale v budoucnu se může obrátit i proti samotné ruské moci. „Putin by se neměl příliš spoléhat na islamofobii ruského obyvatelstva, jež slouží jako zajištění proti přílišnému posilování vlivu Kadyrova. Jestliže ruské elity získají pocit, že se centrum moci přesouvá pryč od Putina, budou přísahat věrnost klidně i Kadyrovovi. Kreml se však touto eventualitou nijak nezabývá. Přesto by si úřady měly Jašinovu zprávu přečíst. Na příslušných místech by si tak třeba uvědomily, že politický vzestup čečenského vůdce ohrožuje i samotného prezidenta Putina.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…