Také dnes použil slavný novinář sprosté slovo. A navrhl novinku

24.02.2016 7:26

Sto tisíc korun má zaplatit výtvarník David Černý svému kolegovi Milanu Knížákovi za označení „kriploidní čurák“, vyřčené na televizní kameru. A mezi jeho sympatizanty se hned objevily názory, jak na pokutu vydělat. Zaperlil zejména známý antizemanovský glosátor z Lidových novin Petr Kamberský.

Také dnes použil slavný novinář sprosté slovo. A navrhl novinku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentskou kandidaturu Karla Schwarzenberga přišla podpořit řada známých osobností

„Nafoukaný kriploidní čurák,“ popsal výtvarník Černý jiného výtvarníka – Milana Knížáka. Oba pánové se příliš nemusí pro rozdílné názory na umění i na politiku. Černý, zastánce Václava Havla, již několikrát ve svých dílech vyobrazil Knížáka v nejrůznějších posměšných stycích s Václavem Klausem. Někdejší ředitel Národní galerie se totiž netajil svými sympatiemi k druhému českému prezidentovi, který vystřídal na Hradě právě Václava Havla, a Černý při nejrůznějších příležitostech značně nekorektně hovořil i o jeho prezidentování.

Za výrok, vyřčený v roce 2011 v televizním dokumentu, byl nyní Černý již potřetí odsouzen k pokutě. Sazba sto tisíc korun je nyní pravomocná. Soudce Vrchního soudu došel k závěru, že výroky jsou natolik hrubým zásahem do Knížákových osobnostních práv, že za to již nestačí obvyklý trest veřejné omluvy. „Cílem nebyla kritika, ale nepochybně přímý útok na čest a důstojnost osoby žalobce,“ citují soudce Lidovky.cz.

Kromě sta tisíc zadostiučinění zaplatí Černý Knížákovi ještě 53 tisíc na úhradu nákladů řízení, zejména pětiletou činnost advokáta. Soudce v rozsudku zkritizoval i Českou televizi, která zjevně pomlouvačné prohlášení podle něj vůbec neměla pouštět do vysílání.

Statisícové odškodné přimělo Černého stoupence z řad novinářů k projevům solidarity s pokutovaným umělcem. Veřejně se projevil například Petr Kamberský, známý novinář z Lidových novin, dovolávající se často tradic Václava Havla a naopak posměšně glosující vše, co přijde z Hradu od současného prezidenta.

Nedávno po prohlášení Zemanova stoupence Michala Haška, že jižní Morava, kde je hejtmanem, je kolébkou evropské civilizace, Kamberský glosoval: „Já fakt, ale fakt chcípnu.“ V loňském roce pak zaujal lapidárním označením hlavy státu za „prase, prase, prase“. A ještě dříve komentoval prezidentovo počínání tak, že se Zeman tváří jako plebejec, ale ve skutečnosti je obyčejný buran.

Na druhou stranu ještě horší než Miloš Zeman je podle Kamberského jeho předchůdce Václav Klaus. Ten totiž prý urážel nejen „pražskou kavárnu“ jako celek, ale i její ikonu Václava Havla, k čemuž se Zeman prozatím nesnížil. Kamberský má v oblibě i Klausovu někdejší ODS, naposledy ji poslal „do hajzlu“ před dvěma dny.

Nyní Petr Kamberský doporučoval Davidu Černému, aby nechal vyrobit trička s nápisem „Přispěl jsem na kriploidního čuráka“. Komentátor věří, že kdyby mezi přáteli z kavárny distribuoval oblečení po sto korunách za kus, vydělal by velmi rychle ne na jednu, ale na tři pokuty pro Knížáka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…