Takto by měly dopadnout ukrajinské volby. Profitovat z nich nejvíce budou tito dva známí politici

22.10.2014 9:51

V neděli 26. října půjdou Ukrajinci k prvním volbám od majdanské revoluce. Politický analytik Brian Mefford přináší shrnutí aktuálních šancí na úspěch jednotlivých politických stran i jejích lídrů.

Takto by měly dopadnout ukrajinské volby. Profitovat z nich nejvíce budou tito dva známí politici
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

„Podle posledních průzkumů veřejného mínění stále vede Blok Petro Porošenko, byť zaznamenal pokles ze 40 % na 37 %. Stejně tak zůstává i silná pozice pro současného premiéra Arsenije Jaceňuka, který stojí v čele Lidové fronty. I přes některé hlasy, které tvrdí, že by prezident Porošenko po volbách na jeho místě viděl raději bývalého starostu svého rodného města Volodymira Hroismana, Jaceňuk nejspíš svoji pozici uhájí. Současná ukrajinský premiér je totiž velmi kladně přijímán doma i v zahraničí," píše Mefford v úvodu.

Podle Mefforda vše nasvědčuje tomu, že by se do parlamentu měl dostat rekordní počet devíti politických stran. Zatím nejvíce to přitom bylo po volbách v roce 2002, kdy se do parlamentu dostalo šest politických uskupení. Většina z nich se podle jeho názoru profiluje proevropsky. „Voliči z východní části země, kteří si nepřejí užší integraci s Evropskou unií, zatím podle průzkumů preferují dvě až tři politické strany. I ty ještě mají šanci, že prolomí hranici 5 % a stanou se součástí parlamentu. Přesto je jisté, že po volbách bude parlament nejvíce proevropský od doby svého vzniku," předvídá Mefford.

Celou předvolební analýzu Mefforda v angličtině najdete ZDE.

„Podle posledních průzkumů tedy jednoznačně vede Blok Petro Porošenka s 37 %, za ním s odstupem následuje Radikální strana s 10,9 %. Obě dvě strany však v porovnání s předchozími průzkumy ztratily několik procent. Naopak téměř `na svém` zůstala třetí Byut se 7,6 %. Posiluje Jaceňukova Lidová fronta, která na čtvrtém místě posílila téměř o jedno procento a dotahuje se na Byut. O 1,3 % si ovšem pohoršila Občanská pozice Anatolije Hricenka, která zatím se 6,4 % zůstává na pátém místě. Na hranici volitelnosti potom balancuje Svoboda s 5,1 %. Za nimi následují Silná Ukrajina, Komunisté a Samopomich, které preferují především voliči z východu. Všechny tyto tři strany se pohybují mezi 3 až 6 %," uvádí Mefford.

„Zdá se, že jasno je i o budoucí podobě povolební koalice. Blok Petro Porošenka a Jaceňukova Lidová fronta se již minulý týden dohodly na podpoře jednoho společného kandidáta ve dvaceti okresech. Porošenko i Jaceňuk rovněž patří mezi nejoblíbenější ukrajinské politiky. Naposledy hodnotilo Porošenka spíš pozitivně 48 % oslovených voličů a Jaceňuka 45 %. Zatímco v hodnocení ministrů ukrajinské vlády převažují negativa," poukazuje Mefford.

Parlamentní volby na Ukrajině bude sledovat téměř 2000 nezávislých pozorovatelů. Podle pondělních informací ruské státní tiskové agentury RIA Novosti se jich registrovalo více než 1800. Většinu z nich tvoří podle informací zástupci nevládních organizací, které potom doplňují zástupci vlád z Dánska, Polska, Francie, Bulharska, Španělska, Slovenska, Japonska a Spojených států. Naopak se v roli pozorovatelů ukrajinských voleb nezúčastní Rusko ani OSN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…