Takto prý funguje CIA. Zabíjení lidí, úplatky novinářům, a nechtějte vědět, jak dopadne ten, kdo se začne ptát...

02.06.2015 20:03

Ron Paul je americký politik, republikán a libertarián, který založil Institut pro mír a prosperitu. Jde o vzdělávací instituci, která hlásá mírovou zahraniční politiku a ochranu občanských svobod v domácím prostředí. Do svého diskusního pořadu si pozval Daniela McAdamse, člena a přispěvatele institutu, a diskutovali o roli CIA v současném světě.

Takto prý funguje CIA. Zabíjení lidí, úplatky novinářům, a nechtějte vědět, jak dopadne ten, kdo se začne ptát...
Foto: archiv
Popisek: Americký republikánský prezidentský kandidát Ron Paul z Texasu

Minulá noc byla pro senát důležitá, byli dlouho vzhůru, zatímco se snažili bránit nás proti zloduchům. Objevilo se několik pozitivních zpráv, včera o půlnoci totiž skončil Patriot Act. Rád bych byl velmi optimistický, proběhla dobrá diskuse, spousta bodů byla dobře mířená, a kdyby americká veřejnost chtěla, dozví se mnoho o tomto nebezpečí. Příběh má také druhou stranu v tom, co může nastat nyní.

Ano, je tu psychologická bariéra, kterou jsme postavili, když skončil Patriot Act, a vlastně svět neskončil a nic se nestalo. To je velmi pozitivní. Na druhou stranu víme, že je tu spousta podmínek, a budeme pokračovat stejnou politikou. Článek Williama Grigga, který je na stránkách institutu, hovoří o 40 let staré situaci skoro stejné jako ta dnešní, o Church Commitee, kdy jeden z vysoce postavených operativců CIA prohlásil: „Hele lidi, my tu budeme ještě dlouho potom, co vy umřete.“

Víte, spoustu let zpátky jsem hovořil s přítelem Danem Smootem, bývalým agentem FBI, který mi řekl jednu věc. „Podívejte se na to takhle, v opravdové republice není žádné místo pro organizaci, jako je CIA,“ a já si říkal, že možná něco mít musíme a tak, ale on asi byl blíž tomu, co máme dnes.

Podle mě musíme také dělat rozdíly mezi analytickou a operativní částí CIA, která spíše patří do armády a je něčím jako pretoriánskou gardou našeho prezidenta, a on je posílal dělat politické vraždy, sledovat Martina Luthera Kinga a podobně. Jsou něco jako jeho osobní armáda, která se nikomu nezodpovídá.

Pár let zpátky jsem se vyjádřil, že CIA je vlastně naše tajná vláda, mimo jakoukoliv kontrolu. A pokud chceme zachovat naši republiku, musíme udělat něco s NSA a Patriot Actem, protože absolutně vylučují svobodu. Nedávno jsem také říkal, že kdybychom vymysleli zákon, který zakazuje, aby naší přítomností docházelo k určitým věcem, třeba bychom toho hodně vyřešili, samozřejmě jsem vtipkoval, protože takový zákon už máme, říká se mu čtvrtý dodatek, a oni ho totálně ignorují, i když jde k soudu. Využívají technikálie, nesmysly, a pokud projde Freedom Act, bude možné zcela legálně čtvrtý dodatek obejít. Proč ústava neomezuje tyhle lidi a je to naopak?

To je právě problém použití slova reforma. Ono zní dobře a lidé si myslejí, že to znamená posun dopředu. Lidé se totiž domnívají, že Freedom Act omezí to, co dělá tajná vláda, realita je ale taková, že jí akorát dá větší pravomoci.

Zmínil jste správnou funkci tajných služeb, tedy sběr informací a jejich analýzu. Ale představte si, že nevíme, co všechno sbírají, neznáme jejich rozpočet, vlastně to neví nikdo, podle mě ani prezident nemá nejmenší představu a podle určitých teorií je CIA zapletena i do politických vražd u nás doma a určitě jsou zapleteni do prezidentem nařízených vražd. A co teprve nyní jejich spojení s armádou, kdy CIA asi spravuje program dronů.

Víme, že CIA zabíjela naše občany...

Pamatuji si, když jsem sloužil ve Vietnamu, tak zabili Dinh Diema, vždyť to byl námi dosazený diktátor, nechápu, jak s tím mohl Kennedy souhlasit. Já si myslel „Proč jeho? Vždyť to byl náš přítel, katolík...“ Ale jiná věc, o něco méně vážná než vraždy, jsou zapleteni do každých voleb. Máte nějaké zahraniční zkušenosti, viděl jste to někdy?

Samozřejmě, to je veřejné tajemství, kdy CIA infiltruje zahraniční politiku, monitoruje organizace jako OCSE, hrají roli také ve vnímání jednotlivých skupin. Například v sedmdesátých letech operace Mockingbird, kdy CIA tajně platila novinářům, aby promovali jejich propagandu. A ta myšlenka, že tohle skončilo, je spíš fantazie než realita a loni jeden německý novinář tvrdil, že je to rutina, nechat si v Evropě platit od CIA za publikování určitých informací.

Ty řeči a to pokrytectví. Co to pokrytectví, kdy utrácíme lidské životy a peníze šířením demokracie do jiných zemí, kdy po všech chceme čisté volby, čistou demokracii, všechno podle nás a pak se nám nelíbí, koho si zvolí, v Palestině například, tak se hned vrátíme a zbavíme se ho. To je tak pokrytecké, úpně chápu, proč lidi frustrujeme, vidí nás jako někoho, kdo se jim cpe do země a diktuje jim, co a jak má dělat, a když se nám to nelíbí, tak nám prostě rupne. Mělo by být zcela evidentní, že nám v zámoří nejde o žádné dobro.

Ukrajina je další skvělý příklad. Zvolili si tam představitele, kterého USA tolerují, toleruje ho i Západ, dokud jsme nezměnili přístup a nesnažili se sblížit s Ruskem, protože nás chtěli vyplatit, tak jsme se zapletli do svržení vlády, a když to lidem na Ukrajině nedošlo, že jde o námi sponzorovaný převrat, tak jsme je označili za Ruskem sponzorované teroristy.

Celé video zde

To víceméně sedí na moji definici naší zahraniční politiky. Máme jen dva postupy, buď budete jednat podle toho, jak chceme my, dáme vám peníze, pokud to dělat nebudete, tak vás prostě zabijeme. Ale co náš systém podpory a tolerance? Libertariáni hlásají toleranci, znamená to ale, že tolerujeme zlo? Vezměte si šéfa CIA, on rozhodně není libertarián, abych tak řekl. Byl zapleten do mučení, vražd a nyní vede CIA, organizaci bez jakékoliv kontroly. A pak je tu člověk jako Clapper, který vede NSA, a ten podle mě lže Kongresu, vždyť jim řekl: „Myslím, že na ten program jsem zapomněl, když jsem řekl, že nesledujeme naše obyvatele.“

Zkuste to s policií, když jí zalžete a pak vás vyslýchá: „Jéé, já úplně zapomněl.“

To je ten problém, stejný metr pro všechny. Nemáme absolutně žádné právo diktovat někomu lidská práva za mořem, když se sami k sobě chováme tak, jak se chováme. Ať už se to týká drogových zákonů či toho, že místo potrestání viníků je raději povýšíme a zapomeneme na jejich prohřešky. V naší zemi je zákon, který chrání informátory, jenže jakmile jste informátorem, jste označeni za nepřítele státu. A v impériu je pravda zradou. To je ten opravdový problém, trestáme dobré lidi. Podívejte se na Edwarda Snowdena, sebrali jsme mu občanství, nemůže se vrátit zpátky. Někteří říkají, ať se vrátí a je postaven před soud, nikdo však nepředpokládá, že ho tu čeká spravedlnost. Někdy jsem větší optimista, než si lidé myslí, že bych měl být, ale když se dějí takové věci a já vidím všechno to špehování a zneužívání CIA, které pokračuje, a nám se daří pořád hůře na poli společenském, ekonomickém, vzrůstá násilí na domácí půdě, jsme zapleteni do hromady válek a kolik našich lidí vlastně vidí, že jsme blízcí spojenci Saúdské Arábie a podporujeme ji v jejich válkách. A přitom nám v Jemenu zajali několik občanů a my tvrdíme, že to určitě udělali Hutiové, kteří jsou ve válce proti Saúdské Arábii, a oni si řeknou: „Je možné, že jde o operativce CIA?“

Samozřejmě víme, že CIA používá soukromé osoby jako zástěrku pro svoje operace. Ale přinejmenším si musíme říct, že díky naší snaze všude zasahovat jsme se stali součástí války, která s námi nemá vůbec nic společného, ale i přesto jsme ochotní obětovat kvůli ní bezpečí našich občanů.

A jak v tomto případě můžeme vůbec předstírat optimismus, když dnešní mládež zanevřela na politiku, vědí, že jsme na pokraji bankrotu, dluží hromadu peněz, nemají dobrou práci, naše zahraniční politika stojí za prd a ti, kteří mají nějaké znalosti, vědí, že se něco musí změnit. Snad naše snaha rozšířit ideu svobody a pochopení, jaká by Amerika měla být, k něčemu bude.

Nedávno jsem viděl výsledky ankety, kdy mladí lidé jsou znechucení politikou, znechucení oběma stranami, a to je něco, z čeho bychom měli vycházet.

Ano, většina populace už prostě nevěří vládě.

Ron Paul je dvojnásobným kandidátem na amerického prezidenta, zakladatelem Institutu pro mír a prosperitu a tváří libertariánkého křídla Republikánské strany. Zároveň je velký obhájce americké ústavy. Je také jedním ze zakladatelů Tea Party, který hlásá neutralitu v zahraniční politice, a kritik vměšování se USA do cizích konfliktů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…