Takto si ruský politolog představuje konec nové studené války. Z toho jde skutečně mráz po zádech

02.04.2015 9:00

Podle ruského politologa Georgije Bovta je další studená válka mezi Ruskem a Západem nevyhnutelná. A to prý i v případě, že stávající konflikt na Ukrajině vydrží v „zamrzlé“ podobě nejméně do letošního léta. Pak se dle jeho názoru Rusko bezpodmínečně vzdá, nebo vypukne válka.

Takto si ruský politolog představuje konec nové studené války. Z toho jde skutečně mráz po zádech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

„Po anexi Krymu a odstartování války na východní Ukrajině vztahy mezi Ruskem, Evropou a Spojenými státy už nikdy nebudou jako dřív. Nyní nejspíš nastal čas ptát se, jak bude tato nová konfrontace probíhat,“ konstatuje Bovt. Partnerství pro mír s NATO a pravidelná spolupráce s Evropskou unií jsou dle jeho názoru minulostí. „Pro Rusko ani nemá smysl vracet se do Rady Evropy. Stejně by tam jen čelilo nekonečné kritice a přednáškám o tom, jak by se mělo chovat,“ píše Bovt.

„Jisté zatím je, že Evropa bude od Ruska i nadále nakupovat plyn, byť se snaží energetickou závislost na Moskvě výrazně snižovat. Rusko plánuje obejít Ukrajinu a vystavět plynovod přes Turecko, Evropa těmto snahám bude čelit pomocí alternativních dodávek z Ázerbájdžánu, Turkmenistánu a Íránu. Hlavním cílem Západu je zbavit se závislosti na ruském plynu do dvou až tří let,“ tvrdí Bovt a poukazuje také na konfrontaci v oblasti propagandy. „Již nyní Západ uvažuje o vytvoření kontrapunktu k ruskému zpravodajskému kanálu RT. Obecně se však bude vzájemná konfrontace od té předešlé značně lišit,“ je přesvědčen Bovt.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Evropa podle Bovta již nebude prezentovat vzájemné soupeření jako střet mezi dvěma způsoby života a rozdílnými vizemi budoucnosti, ale soustředí se zejména na manipulaci s veřejným míněním. „Západ bude i nadále vyvíjet na Rusko tvrdý ekonomický tlak, aby omezil možnosti Putinova režimu dále vládnout. Sovětský svaz měl za studené války soběstačnou ekonomiku. Dnes je situace jiná. Rusko získalo mnoho klíčových komponent pro svůj vojensko-průmyslový komplex z ciziny. A právě na toto slabé místo se bude snažit Západ udeřit,“ předpovídá Bovt.

Jak dlouho bude nová studená válka trvat a jak nakonec skončí, záleží dle Bovta na tom, jakým způsobem, a jestli vůbec, bude Rusko na tuto výzvu reagovat. „Pokud Rusko nevyřeší své technologické a ekonomické problémy, mohla by se země dostat zpět do chaosu, který ji sužoval v 90. letech minulého století. Zároveň by tak Rusko ztratilo svůj vojenský potenciál pro konfrontaci se Západem. Stejně tak bude záležet délka trvání studené války na tom, jak dlouho zůstane Vladimir Putin u moci. Jakmile bude Rusko i nadále tlačeno do kouta, zbudou mu jen dvě možnosti: vzdát se a vydat se tak na milost a nemilost druhé straně, nebo se odhodlat k válce v zoufalé snaze o zachování národní důstojnosti,“ varuje Bovt.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …