Tankovat je za trest. Benzín Natural 98 třeba i za 40,50 Kč. V Polsku si nepomůžete

07.03.2024 10:55

Na některých místech v Česku ceny pohonných hmot opět atakují hladinu 40 korun za litr. V Praze je například Natural 98 za 40,50 Kč, Natural 95 za 37,90 Kč. Dříve se mohli řidiči v pohraničí vyhnout vysokým cenám benzínu tím, že dojeli natankovat do nedalekého Polska. To už ale teď není možnost.

Tankovat je za trest. Benzín Natural 98 třeba i za 40,50 Kč. V Polsku si nepomůžete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Od vpádu Rusů na Ukrajinu to bývá s cenami pohonných hmot jako na houpačce a různé státy EU s tímto fenoménem bojovaly různými nástroji. Např sražením DPH na nulu. Česká vláda s různými zásahy hodně šetřila a ceny pohonných hmot čas od času stále tancují. 

„Čerpací stanice na dálničních tazích cílí na tranzitní řidiče, kteří kvůli tankování dálnice neopouštějí. Toho se snaží pumpy využít a mají výrazně vyšší marže, než ty v menších městech, kde jich bývá více a řidiči přemýšlejí nad tím, u které natankují,“ řekl Novinkám hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Na těchto místech si lidé zaplatí za litr benzínu i 43 korun. Podle dat společnosti CCS je průměrná cena paliv 38,50 za litr.

A benzín prý bude ještě zdražovat. Alespoň podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka.

„V nejbližších týdnech bude benzín zdražovat až o dvacet pět haléřů za litr, zatímco nafta může do konce března až o padesát haléřů zlevnit,“ řekl Tomčiak.

Řidičům v hlavním městě se také nabízí výhledy na stojany s nijak nízkými cenami. Natural 98 se také u pum pohybuje okolo 40 korun nebo nad touto hranicí, Natural 95 pak za 37,90 Kč.

Marže pumpařů se prý teď blíží ke 2 korunám na litru paliva.

Cena benzínu na Vinohradech - Praha
Zdroj: ParlamentníListy.cz

Ceny pohonných hmot u jedné z pražských pump

A jak je to s cenami v okolních zemích?

Ještě loni v létě, konkrétně před polskými parlamentními volbami, byly ceny pohonných hmot v Polsku o dost nižší než v Česku. Ještě těsně po volbách se ceny pohybovaly kolem 6 zlotých za litr, v přepočtu asi 33 korun, což připomínal Portál řidiče.

Jenže po volbách šly ceny pohonných hmot v Polsku nahoru a dnes už je to přes 7 zlotých, takže přibližně 41 korun. V hlavním městě Polska, ve Varšavě – jsou ceny ještě o chlup vyšší, jak ukazují čísla uveřejněná serverem Wybor Kierowcow.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…