Teď jde o cenu ropy. Když půjde do háje, Rusko půjde do háje, říká ekonom Michl

16.12.2014 22:47

Úterý bylo doposud nejčernějším dnem pro ekonomiku Ruska. Klesající cena ropy v kombinaci se sankcemi západních zemí vyvolávají v zemi ekonomickou nestabilitu, kolabuje rubl a lidé se zoufale snaží své úspory směnit na jiné měny, zejména dolary.

Teď jde o cenu ropy. Když půjde do háje, Rusko půjde do háje, říká ekonom Michl
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Ve studiu Událostí, komentářů ČT situaci hodnotil ekonomický analytik Aleš Michl, poradce předsedy Hospodářské komory Ladislav Minčič a také Petr Kolář, bývalý český velvyslanec v Rusku.

Ekonomický analytik Aleš Michl vidí důvody problémů v nedůvěře v ruskou měnu. „Jde jen o to, že tam všichni chtějí dolary. Všichni,“ myslí si. U lidí se podle něj projevily negativní vzpomínky na pád rublu v roce 1998 a zcela logicky chtějí své úspory převést do dolarů nebo jiné západní měny.

Takovému chování se podle něj nedá zabránit, stejně jako tomu, že vytváří paniku, která problémy ještě umocňuje. Centrální banka by podle něj měla zasáhnout „desetkrát drastičtěji“, než to doposud činila. Má na to podle něj třetí největší bankovní rezervy na světě.

Podle bývalého velvyslance Petra Koláře se fatálně projevila ekonomická nevědomost ruských představitelů. „Vyjadřovali se silácky, vůbec nebrali v úvahu rizika té situace,“ všiml si. Rusko podle něj nedokáže ve větším objemu vyvážet nic jiného než ropu. A ve chvíli, kdy její cena klesne a země si nemůže pomoct (kvůli sankcím) půjčkami v cizích zemích, vzniká pochopitelně nestabilní situace a panika, která podle něj stále roste. „Je tam vidět dokonce už i odliv lidí. Emigrace z Ruska již viditelně roste,“ povšiml si bývalý velvyslanec Kolář.

Ekonom Ladislav Minčič, bývalý náměstek ministra financí Miroslava Kalouska, si všiml, že Rusko za poslední roky velmi zpohodlnělo a nedokázalo si představit, že by vyschly příjmy z ropy a plynu.

Reportáž České televize pak připomněla, jak vypadala devalvace v Rusku v roce 1998. Na konci reportáže bylo zdůrazněno, že situace velmi oslabila tehdejšího prezidenta Borise Jelcina. Redaktora pak napadlo, zda se „neuzavírá kruh“ a Vladimir Putin, který tehdy nepopulárního Jelcina nahradil, se nevydá stejnou cestou.

Exdiplomat Kolář s tím však nesouhlasil. „Jelcin byl už tehdy Rusy vnímán jako ten, který prodal zemi a uvedl ji do chaosu. Putinovi se podařilo něco úplně jiného – jeho uznávají, protože on tam vybudoval střední třídu. Teď hodně vsadil na národní kartu a zatím mu to vycházelo. Je otázka, co s jeho popularitou udělá, až lidé nenajdou v obchodech to, na co si zvykli.“ Podle něj se Putinovi zatím daří odvádět hněv na USA, ale vždy to podle něj dopadá tak, že nakonec se lidé obrací proti vlastním autoritám. Je tedy prý otázkou, co s tím Putin udělá.

„Klíčová bude cena ropy. Když ta půjde do háje, tak půjde Rusko do háje,“ poznamenal ekonom Michl. Minčič si povšiml, že se v Rusku začínají projevovat výrazné inflační tendence, které následně roztočí inflační spirálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…