Televizní rada dala za pravdu stížnosti na ČT: Neobjektivní pořad, nepřesná tvrzení, manipulace

30.05.2020 10:36

Podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) nebyla Česká televize objektivní. Konkrétně v pořadu 90' ČT24 , který televize odvysílala 17. září minulého roku, a to na téma „Držení zbraně jako ústavní právo?“. RRTV dala České televizi sedm dnů na to, aby učinila nápravu, informuje iDNES.cz.

Televizní rada dala za pravdu stížnosti na ČT: Neobjektivní pořad, nepřesná tvrzení, manipulace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo České televize

Podle zjištění Rady pro rozhlasové a televizní vysílání redaktor ČT porušil zásady objektivity a vyváženosti hned třikrát.

Poprvé pochybil, když doprovodil textový přehled trestných činů se střelnou zbraní nepřesným tvrzením, že „oprávnění držitelé zbraní se tak dopouštěli zločinů přesně šestkrát častěji než osoby bez zbrojního průkazu“.

V druhém případě došlo k pochybení v tvrzení, že „Evropská unie nebo úřady se zabývají tím, že zakážou určitou část střelných broků, ale ovšem bavíme se tady pouze o mokřadech“.

Jako třetí prohřešek pak RRTV označila poskytnutí neúplných informací o schvalování směrnice regulující volnost pohybu při nošení některých palných zbraní. 

„Divák na základě neúplných informací nemohl získat v příslušné věci objektivní představu o reálné situaci,“ uzavřela Rada.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zmíněná pochybení redaktora ČT konstatovala v úterý na svém letošním desátém zasedání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…