Telička v rádiu: Měli bychom být připraveni, že se tu objeví další menšiny

23.04.2015 19:29

Eurokomisař Pavel Telička (ANO) byl hostem čtvrteční Kauzy dne Rádia Impuls. Prozradil, že by hnutí ANO mohlo třeba hned zítra převzít post Ministerstva zahraničních věcí. Většinu času ovšem věnoval uprchlíkům mířícím do EU. I Češi by podle jeho názoru měli určitý počet uprchlíků přijmout, ze Středozemního moře se nesmí stát pohřebiště. Nakonec poznamenal pár slov i k romské problematice.

Telička v rádiu: Měli bychom být připraveni, že se tu objeví další menšiny
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

V úvodu rozebíral, jak hnutí ANO vnímá zahraniční politiku. Kdyby na to přišlo, byli by hned zítra schopni dodat člověka na post ministra zahraničí. „Podle mého názoru i ANO, mohl by to být Petr Ježek nebo Ivan Jančárek. Ve Sněmovně máme další kandidáty, kteří dnes především sbírají zkušenosti,“ uvedl Telička.

Petr Ježek je někdejší český diplomat, který později spolupracoval s Teličkou při lobbování v Bruselu. Dnes je europoslancem za hnutí ANO. Ivan Jančárek také zastupoval český stát v zahraničí – čtyři roky v Dánsku a pět let v Brazílii.

Ze Středozemního moře se nesmí stát pohřebiště

Následně se věnoval problému s uprchlíky. EU podle jeho názoru selhává v zahraniční a bezpečnostní politice. Je třeba pomáhat lidem na severu Afriky, aby tamní obyvatelé neměli chuť utíkat dál do Evropy. Musí být také jasně stanoven postup při nalézání lodí v moři. Stejně tak je třeba filtrovat nelegální migraci od legální. Frakce ALDE v EU, jejímž je Telička také členem, předloží návrhy k řešení. „Není možné, aby se ze Středozemního moře stalo pohřebiště,“ shrnul Telička.

Česko ale musí hledět i směrem k Ukrajině, protože již dnes u nás žije početná ukrajinská menšina. „Na druhé straně je iluzorní myslet si, že se nás uprchlická vlna z jihu vůbec nedotkne,“ pokračoval. Část uprchlíků z jihu bychom tedy měli přijmout i my, byť se Telička bránil přijetí určitých uprchlických kvót. Faktem je, že před rokem 1989 byla řada Čechů a Slováků přijata na Západě a dnes bychom i my měli některé uprchlíky přijmout.

Podle Amnesty International Česká republika diskriminuje Romy. Telička ovšem upozornil, že na toto téma na půdě europarlamentu nenarazil, takže to není téma, kterým by se v Bruselu žilo. „My jsme ale po desetiletí byli uzavřenou společností. Měli bychom vést takovou diskusi, abychom si uvědomovali, že do EU přicházejí další menšiny. U nás může být takovou menšinou romská skupina a je na vládě, aby tuto problematiku řešila,“ uzavřel své vystoupení Telička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …