Teorii pana expremiéra Nečase nesdílím, prohlásila Bradáčová

29.07.2013 22:36

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se v pořadu Události, komentáře vyjadřovala ke kritice státních zástupců. Ta zaznívá zejména od expremiéra Petra Nečase, jehož vláda padla kvůli kauze Jany Nagyové.

Teorii pana expremiéra Nečase nesdílím, prohlásila Bradáčová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Bradáčová některé výroky politiků vnímá jako součást obhajoby. „Ta se odvíjí od nátury a od obhájce, jakého dotyčný má,“ uvedla na ČT24.

Pražská žalobkyně poukázala na to, že si Ištvan o přidělení kauzy neřekl. Byla mu delegována. „V okamžiku, kdy se kauza dostala do Olomouce, státní zástupci se jí začali zabývat. Nemyslím si, ani nesdílím teorii pana bývalého premiéra,“ uvedla Bradáčová.

Odděluji reakce Nečase od reakcí nezaujatých lidí

Nečas prohlásil, že je terčem „dlouhodobé štvanice“ státních zástupců Ivo Ištvana a Rostislava Bajgera, kteří si měli od roku 2011 mapovat premiéra a jeho okolí. Expremiér uvedl, že se obává transformace Česka na prokurátorskou republiku.

„Odděluji reakce Nečase od reakcí lidí. Nevíme, co sleduje svými výroky. Je to osoba, která není hodnotově neutrální ve vztahu ke kauze,“ zdůraznila Bradáčová.

Bradáčová pak hovořila o tom, zda je potřeba posílit nezávislost státních zástupců. Vláda premiéra Jiřího Rusnoka v minulém týdnu stáhla z projednávání návrh zákona o státním zastupitelství. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová plánuje zákon předělat.

Nejvyšší státní zástupce je velice zranitelnou osobou

„Po celou dobu názory na tuto normu nejsou jednolité. Nový zákon o státním zastupitelství není přelepováním názvů, ale je to systémová změna. Nikdo nemohl očekávat, a to ani paní ministryně, že ten hlas bude stoprocentní,“ uvedla Bradáčová k rozporuplným názorům na připravovaný zákon, který měl mimo jiné zrušit vrchní státní zastupitelství a zavést specializovaný protikorupční útvar.

Bradáčová ale soudí, že nejvyšší státní zástupce je velice zranitelnou osobou. „Nejvyšší státní zástupce je jediný, který může být bezdůvodně odvolán,“ připomněla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…