Ten, co rozjel kauzu Nagyová, ošklivě svědčí o práci Lenky Bradáčové

29.07.2013 8:28

Stál na počátku kauzy někdejší šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové, která smetla vládu. Inicioval totiž vyšetřování náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka, čímž spustil lavinu. Nyní odchází a bude se věnovat advokacii. Řeč je o státním zástupci, který před Lenkou Bradáčovou přechodně šéfoval pražskému vrchnímu zastupitelství, Stanislavu Mečlovi.

Ten, co rozjel kauzu Nagyová, ošklivě svědčí o práci Lenky Bradáčové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

V době, kdy Mečl vedl Vrchní státní zastupitelství v Praze, dle vlastních slov zjistil v některých spisech a kauzách ne příliš standardní postupy, a dospěl k názoru, že by mohlo jít o trestnou činnost. Proto inicioval zahájení trestního řízení. Vzhledem k tomu, že se mělo týkat jeho tehdejšího podřízeného Libora Grygárka, nebylo přijatelné, aby případ zůstal v Praze. "Proto jsem se takzvaně vyloučil. Nejvyšší státní zastupitelství pak věc přikázalo k projednání do Olomouce," popisuje okolnosti Mečl v rozhovoru pro časopis Týden.

Nadstandardnost spatřoval Mečl ve způsobu, jakým bylo se spisy nakládáno, respektive v úkonech, které byly činěny, nebo spíše nebyly. Mečli dále poukazuje na to, že náměstek Grygárek si pravděpodobně nechával výjimečné případy pro sebe. "Pravda je, že ve chvíli, kdy se z rozhodnutí soudu vrátil na Vrchní státní zastupitelství v Praze Vlastimil Rampula, tak se začali právě na některé z těchto postoupených spisů dotazovat. Z odpovědí muselo být dovoditelné, proč nejsou k dispozici," říká Mečl.

Nesnesl se s Bradáčovou

Stál na počátku velké kauzy. Nyní ze státního zastupitelství odchází a bude se věnovat advokacii. V rozhovoru Mečl jasně říká, že další působení na zastupitelství je neslučitelné s chováním vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. "Nepovažoval jsem za možné akceptovat způsob řízení úřadu novou vrchní státní zástupkyní. Ta výkon funkce pojala ve vztahu k podřízeným velmi konfrontačně a do funkcí či na stáže k VSZ postupně začali přicházet především kolegové z řad členů výkonného či kontrolního výboru Unie státních zástupců," popisuje Mečl.

Na Vrchním státním zastupitelství končí podle Mečla více lidí. Rezignoval třeba šéf odboru závažné hospodářské kriminality Radim Daňhel i jeho zástupce. Končí ředitel odboru trestního řízení Vladimír Novák. "Dochází ke kuriózní situaci, kdy stejné lidi vede Lenka Bradáčová coby prezidentka Unie SZ a stejné kolegy vede coby jejich vedoucí státní zástupkyně," podotýká.

Půlnoční království

Se svými výhradami se obrátil na Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který mu dal čas na urovnání vztahů s Bradáčovou s tím, že následně to bude sám řešit. Nakonec vše končí tím, že Zeman podal návrh na Mečlovo odvolání. "A tak když dneska někdo vstoupí do budovy zastupitelství na Pankráci, tak ihned bez problémů rozezná, ve které části budovy je Země krále Miroslava a kde Půlnoční království," uzavírá Stanislav Mečl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…