To je daň z hlavy! Testy před vstupem a další věci. Arenberger se otřese

28.04.2021 12:24

Ani umožněním fotbalových utkání se vláda nezavděčila. Hned z několika stran se ozvala kritika, že se vláda zabývá fotbalem, ale školy jsou jí lhostejné, a že to vypovídá o prioritách vlády. Nemluvě o nápadu podmiňovat návštěvu kadeřnictví testy. „Vypovídací hodnota tři dny starého testu (bez ohledu na metodu provedení) je tak malá, že fakticky se tato povinnost pouze rovná zavedení daně z hlavy,“ myslí si Jiří Nantl z ODS. A Luboš Zálom ze Svobodných v tom vidí znak toho, že normální poměry se už nevrátí. Hospodští se prý nařízením přizpůsobí.

To je daň z hlavy! Testy před vstupem a další věci. Arenberger se otřese
Foto: Hans Štembera
Popisek: V důsledku zpřísnění protipandemických opatření smějí hospody a restaurace prodávat jídlo a nápojepouze z okýnka. Konzumace alkoholických nápojů je na veřejných prostranstvích zakázána

Fotbaloví fanoušci mohou slavit. Ministerstvo zdravotnictví povolilo, aby kluby z 10 procent zaplnily kapacitu hlediště. Jenže to, co ministerstvo povoluje, jen mnohem více vrhá světlo na to, co je ještě zakázáno. „A zase ty priority vlády Andreje Babiše. Stovky fanoušků můžou na fotbal a hokej, drtivá většina dětí sedí doma,“ kritizuje server Neovlivní Sabiny Slonkové.

Stejně tak se vyjádřila novinářka Echo24 Lenka Zlámalová. „Tohle je už neuvěřitelné. Stovky fanoušků mohou na hokej a fotbal ve chvíli, kdy drtivá většina dětí nesmí do škol. A ty, které chodí, tam můžou jen jednou za dva týdny? To už je zvrácenost. Co na to vládní lockdownisté Petr Smejkal a profesor Hel? Mlčí,“ posteskla si.

Podobně situaci vidí Petr Fiala, předseda ODS: „Fotbal mám opravdu rád, ale tomu, proč mohou přijít fanoušci na stadion (v omezeném počtu), ale nemohou se vrátit všechny děti do škol, nerozumím. Pro nás je návrat dětí do škol a na sportoviště  jednoznačná priorita a budeme i nadále usilovat o to, aby se to stalo co nejdříve.“

„Školy jsou absolutní priorita. Obchody, kosmetika, fotbal a prodej alkoholu je ale absolutnější priorita. Jo a v létě je nejvíc absolutnější priorita volno,“ kopl si do vlády ironicky David Dočekal. Tweet senátora Lumíra Kantora mu dává částečně zapravdu. „Tábory budou!“ soudí senátor podle předběžného stanoviska hlavní hygieničky. „Pravidla budou včas zveřejněna a bude samozřejmě záležet na epidemických podmínkách,“ dodává.

A Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity v Brně už začala sondovat, zda by nevyužité stadiony nebyly ochotny zprostředkovávat výuku.

Hlasy se ozývají i proti dalším nařízením. Náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jiří Nantl (ODS) míní, že povinnost mít zakrytá ústa na ulici by měla být zrušena. „Téměř nikdo to nedodržuje, nikdo to nevymáhá. Taková nařízení je lepší nemít, tohle jen oslabuje respekt k právnímu státu,“ říká. A komentář měl i k plánovanému otevírání kadeřnictví, které má být podmíněno tím, že do něj budou moci pouze otestovaní. „Vypovídací hodnota tři dny starého testu (bez ohledu na metodu provedení) je tak malá, že fakticky se tato povinnost pouze rovná zavedení daně z hlavy,“ myslí si Nantl.

Anketa

Nosíte venku roušku nebo respirátor?

16%
47%
hlasovalo: 18074 lidí
Ještě ostřeji se proti myšlence podmiňování vstupu do podniků a užívání služeb tzv. covidpasem vymezil Luboš Zálom (Svobodní). Ten připomíná, že tento nápad byl již odmítnut ve Velké Británii. „Je na čase se i k tomuto tématu postavit po anglicku a odmítnout státem vynucenou segregaci a diskriminaci lidí,“ říká. Podle něj to rozhodně není cesta, jak obnovit normální život, naopak.

„S covidpasem se k normálnímu životu už nikdy nevrátíme. A tento nově nastoupený trend, čili že někdo smí na večeři a jiný nesmí, nebo třeba že někdo může sedět v autobusu vepředu a jiný nesmí, ten se bude dále upevňovat a postupovat dále,“ míní člen Svobodných. Podle něj se už ostatním politikům honí v hlavě, co všechno by se dalo používáním covidpasu podmínit a uvažovat o falšování takovýchto pasů je prý naprosto morální.

Otázka podle něho je, jaké bude technické řešení, ale také jak moc budou provozovatelé služeb tyto pasy požadovat. „Nedělejme si iluze. Nebudou rebelovat. Nemysleme si, že majitelé hospod, které jsme dlouhé měsíce drželi nad vodou tím, že jsme si chodili pro pivo do džbánku a jídlo do krabičky, nás nyní podpoří a covidpas budou kontrolovat jen tak naoko, aby se neřeklo,“ staví se Zálom skepticky k podpoře od podnikatelů.

Falšování průkazů by podle něj riziko nezvýšilo. „Je jen chiméra myslet si, že díky státní represi odstraníme zcela všechna rizika. A že díky všemocnému státu budeme neustále zdraví a žít věčně,“ říká a dodává: „Je to přesně naopak: Kvůli všemocnému a do všeho zasahujícímu státu budeme nuceni žít velmi bídným a smutným životem. A jsem si jistý, že takový život je mnohem kratší, než jak by mohl být, pokud bychom žili ve svobodné společnosti, svobodném státě, v neregulovaném čistém kapitalismu, kde každý může žít plným, produktivním, bohatým a šťastným životem.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…