Radomil Bábek: Vládo, diskriminace živnostníků a drobných podnikatelů je protizákonná

28.04.2021 10:14 | Komentář

Stanovisko Podnikatelských odborů k podmínkám rozvolňování a výzva vládě ke smírčímu řízení.

Radomil Bábek: Vládo, diskriminace živnostníků a drobných podnikatelů je protizákonná
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů

„Rozvolňování, které představila vláda, je naprosto skandální a diskriminační. Opět vláda nesplnila, co slíbila, opět rozděluje malé podnikatele a živnostníky na ty, kteří můžou otevřít a na ty, kteří otevřít nesmí.

Anketa

Nosíte venku roušku nebo respirátor?

16%
47%
hlasovalo: 18073 lidí

Vláda rozhoduje jako římský diktátor palcem nahoru či dolů o tom, kdo bude žít a koho nechá zemřít, tedy v našem případě zkrachovat,“ je velmi důrazný Radomil Bábek a pokračuje, „navíc je zcela nepřijatelné, aby podmínky pro živnostníky a drobné podnikatele v maloobchodu a službách byly nesouměřitelně tvrdší než pro velké firmy a obchodní řetězce.“

Podle předsedy Bábka je evidentně protizákonné, aby rozvolňování provázela nově i segregace občanů, kteří mají být rozdělováni a vylučováni podle toho, zda jsou testovaní nebo očkovaní či nikoli, je nepřijatelné, aby se vláda pokoušela řídit životy lidí pomocí mobilních aplikací.

Podnikatelské odbory upozorňují zejména na to, že:

1) Pro supermarkety platí pravidlo 3R. Je diskriminační, když zůstávají zavřené tisíce drobných provozoven v maloobchodu a službách, které snadno dodrží tytéž podmínky.

2) V mnoha velkých firmách se denně scházejí tisíce lidí, kteří se společně stravují v závodních jídelnách. Je diskriminační, aby i nadále platilo jen povolení „okénkového prodeje“ pro restaurace, které jsou schopny dodržet stejná pravidla.

3) Každý týden se miliony lidí testují v zaměstnání, a mají státem povoleny i samotesty. Je diskriminační, když pro nově otevírané malé provozovny ve službách jsou tyto testy nepřípustné.

4) Zákon č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací – tzv. antidiskriminační zákon, spolu se Zákoníkem práce č. 262/2006 Sb., a Zákonem o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. upravuje zákaz diskriminace a dodržování rovnosti v pracovněprávních vztazích a současně má obecnou platnost i pro jiná právní odvětví.

Na základě výše zmíněných skutečností zaslaly Podnikatelské odbory Vládě ČR pokus o smírčí řízení.

Věc: Pokus o smír – vládní diskriminace živnostníků a drobných podnikatelů

Vážený pane premiére Ing. Andreji Babiši,

obracím se na Vás, jako zástupce českých podnikatelů a živnostníků, s žádostí o osobní setkání s Vámi nebo s ministrem, kterého pro toto setkání delegujete. Domnívám se, že jde o setkání, které nesnese odkladu.

Předmětem navrhované schůzky bude odstranění připravované segregace občanů ČR a ostrakizace a protiústavní diskriminace živnostníků a drobných podnikatelů v maloobchodu a službách.

Vaše vláda opět rozděluje podnikatele na ty, kterým dovolí pracovat a ty, kterým pracovat zakáže. Vaše vláda opět nerovným způsobem určuje podmínky, za kterých někteří podnikatelé a živnostníci budou moci pracovat, zatímco jiné podnikatelské subjekty tyto podmínky dodržovat nemusí. Jedná se podle nás o přímou diskriminaci, kdy je s jednou osobou zacházeno méně příznivým způsobem, než je, bylo, nebo by bylo zacházeno s jinou osobou ve srovnatelné situaci i o diskriminaci nepřímou, kdy jsou osoby na základě zdravotního stavu uvedeny do zcela jasné nevýhody v porovnání s jinými osobami.

Žádáme Vládu ČR, aby se zdržela protiprávního jednání. Zároveň chci zdůraznit, že na základě diskriminace vznikají i dotčeným osobám právní nároky a nárok na odškodnění. Proto prosím berte vámi zapříčiněnou situaci vážně.

Protože jsou podnikatelé a živnostníci již přes rok ve velmi tíživé situaci, do které je dostala vláda svými neefektivními kroky a neuváženými opatřeními, jsem připraven upravit si program podle vašich možností, takže nabízím schůzku kdykoli 28., 29. nebo 30. 4. 2021.

S úctou
Radomil Bábek
předseda výboru
Podnikatelské odbory - Unie podnikatelských a živnostenských spolků, z.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…