To je dotační podvod, paní Marksová. Noviny píší o dřívějších aktivitách ministryně

04.08.2016 8:00

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) má podle čtvrteční MF Dnes problém. Ještě než se stala členkou vlády, působila ve správní radě firmy, ze které zmizely dvě desítky milionů korun. A doteď se neví, kde jsou. Podle policie firma spáchala dotační podvod.

To je dotační podvod, paní Marksová. Noviny píší o dřívějších aktivitách ministryně
Foto: hns
Popisek: Michaela Marksová v půlnočním rozhovoru

Firma Místní sociální služba získala měsíc po svém založení dotaci od jihomoravské pobočky Úřadu práce ČR. Šlo o 20 milionů korun. Společnost slibovala, že tisíc nezaměstnaných lidí přeškolí na pečovatele o starší a nemocné spoluobčany. Jenže se nic z toho nestalo, takže firma měla peníze vrátit. Ty však zmizely. Policie řeší možnost, že došlo k dotačnímu podvodu. „Mohu potvrdit, že v záležitosti byla obviněna jedna osoba, které hrozí za dotační podvod pět až deset let vězení,“ uvedl mluvčí krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

Deník připomíná, že ministryně Marksová působila ve správní radě zmíněné společnosti. V den, kdy se stala ministryní, se z firmy stáhla. Přesto už byla u výslechu. „U výslechu jsem byla. Projekt byl teoreticky v pořádku. O obvinění nic nevím, nikdo mě o ničem neinformoval, až teď vy,“ uvedla Marksová. Před dvěma lety řekla deníku následující: „V projektu jsem hrála roli čistě formální, jako při svých členstvích v jiných správních radách neziskových organizací,“ hájila se Marksová v rozhovoru pro MF DNES. „Ty prostředky neskončily na žádných podivných účtech, ale byly vyplaceny zaměstnancům ve mzdách a na zdravotním a sociálním pojištění,“ byla přesvědčena.

Trestní oznámení, které teď strážci zákona řeší, podala dnes již bývalá generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková. Proud dotací proudících do firmy zastavila. Bílkovou později Marksová z postu odvolala. Společnost MSS se v roce 2013 ocitla v insolvenci a později v likvidaci. Na tři desítky věřitelů se přihlásily o pohledávky ve výši 60 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…