Zákon proti flákačům na podpoře. Prosazuje ne Drábek, ale ministryně ČSSD Marksová

03.08.2016 7:11

Ministerstvo práce a sociálních věcí se chystá spustit plán, který má dostat sto šedesát tisíc dlouhodobě nezaměstnaných do práce. Zákon proti zahálce má dosáhnout svého například i znovuzavedením veřejné služby, známého nápadu ministra Nečasovy vlády Jaromíra Drábka.

Zákon proti flákačům na podpoře. Prosazuje ne Drábek, ale ministryně ČSSD Marksová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Pravidla by neměla být tak přísná jako za působení někdejšího místopředsedy TOP 09, ale nezaměstnaní by podle nové úpravy ministryně Marksové mohli být za určitých okolností trestáni. A nebo také odměňováni. „Aktivním osobám bude možné dávky zvýšit a méně aktivním či neaktivním osobám zase naopak snížit nebo dokonce odejmout,“ tvrdí ministerstvo práce.

Nejvyšší hodnota příspěvku pro nezaměstnané by mohla dosáhnout 3710 korun (po započtení příspěvku na dopravu), nejnižší naopak 2200 korun. Pokud by člověk s úřady při hledání práce nespolupracoval, mohl by o dávku přijít úplně.

Pravidla však podle MF DNES nemají být tak přísná jako za ministra Drábka, kdy bylo veřejné službě přezdíváno „nucené práce“ a nezaměstnaní měli odpracovat zadarmo až dvacet hodin týdně. Kromě veřejné služby chystá ministryně Marksová také zpřísnění podmínek pro přivýdělek, zvýšení minimální mzdy a nová pravidla pro lidi v exekuci. Těm by vznikl „chráněný účet“, ze kterého by exekutoři nemohli zabavit vše, co si vydělají.

Na ministru Jaromíru Drábkovi se kdysi vyřádila i lidová tvořivost:

Podle ekonoma Daniela Municha ale ministerstvo paní Marksové neumí dlouhodobě nezaměstnaným pomoci, protože ani netuší, o jaké lidi se jedná a na co se tak má zaměřit. Celkem tvoří dlouhodobě nezaměstnaní již tři roky více než čtyřicet procent všech nezaměstnaných.

Ministryni také mnozí vyčítají, že s tématem pomoci dlouhodobě nezaměstnaným přichází nyní, pár měsíců před krajskými volbami. V Poslanecké sněmovně přitom se svými koaličními partnery již přes dva roky zdržuje senátní novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…