To je jak pád Říma. Daňový poradce v ČT soptil nad shozením Kalouskových návrhů

12.09.2013 22:59

Senát dnes podle očekávání zamítl dva návrhy rozsáhlé novelizace daňových zákonů, které byly vládou bývalého ministerského předsedy Petra Nečase a ministerstvem financí vedeným tehdy Miroslavem Kalouskem přičleněny k balíčku doprovodných norem k novému občanskému zákoníku. Ten začne platit od Nového roku 2014, ale při případném neschválení hrozí praktické potíže. Snad ještě větší chaos hrozí ale právě ve způsobu výběru daní.

To je jak pád Říma. Daňový poradce v ČT soptil nad shozením Kalouskových návrhů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Místopředseda senátorského klubu své strany a stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier z ČSSD obhajoval v pořadu Události, komentáře na televizní stanici ČT 24 hlasování sociálních demokratů tím, že nemohli jednat v rozporu se svým programem. Odpovědnost podle něj leží na ministerstvu financí pod vedením bývalého ministra Kalouska (TOP 09), které předložilo návrhy daňové reformy spolu s doprovodnými úpravami k občanskému zákoníku. Čas na nápravu je podle Dienstbiera sice krátký, avšak postačující. Vláda může předložit zákonná opatření, která, budou-li předem domluvena se Senátem, budou včas schválena. 

Naproti tomu první náměstek senátorského klubu občanských demokratů Miloš Vystrčil obvinil ve zmíněném pořadu sociální demokraty z nezodpovědnosti, když kvůli patnácti rozporovaným bodům shodili pod stůl komplexní reformu daňového systému, související právě se změnami plynoucími z nového občanského zákoníku a spolu s ní i doprovodné normy zmíněného zákona. Odpovědnost ODS odmítl, byť připustil, že s kritikou návrhů ze strany sociální demokracie se přinejmenším částečně shoduje.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Jiří Nesrovnal (člen prezídia Komory daňových poradců) vyzdvihl praktické problémy, především nemožnost určit, jak příští rok budou vypadat některé daně a jejich naprostou nejednoznačnost, planoucí ze souběhu nového občanského zákoníku se starými daňovými předpisy, které nyní zůstávají v platnosti. Na závěr svého vstupu do diskuse pravil, že případný nový návrh zákonných opatření ministerstva financí už nestihne projít připomínkovým řízením profesních komor a označil celkový přístup za naprosté selhání politické reprezentace státu, placené z daní všech občanů. Celou vzniklou situaci ještě předtím dramaticky přirovnal k pádu Říma.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…