To je lež jako věž, rozčílil se Heger u Jílkové. Profesor pak vysvětlil, co dělá bohatý pacient

31.10.2013 23:25

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger, jeho předchůdkyně Milada Emmerová, profesor Pavel Pafko, dva ředitelé nemocnic a zdravotní odborářka byli hosty Michaely Jílkové v pořadu Máte slovo. Tématem bylo financování a celková úroveň zdravotnictví.

To je lež jako věž, rozčílil se Heger u Jílkové. Profesor pak vysvětlil, co dělá bohatý pacient
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další tiskoná konference ministerstva zdravotnictví k metylové kauze. Dosud na otravu zemřelo 27 lidí

Bývalý ministr Leoš Heger hned na začátku debaty uvedl, že v našem zdravotnictví je sedmnáctiprocentní spoluúčast, což je v Evropě podprůměr. Standard je prý dvacet až dvacet pět.

Další bývalá ministryně Milada Emmerová z ČSSD pak ale ohledně zdravotnických poplatků poznamenala, že jejich účel měl být původně regulační, ve skutečnosti ale nic neregulovaly. „Ukázalo se, že to nefunguje. Proto jsme pro, aby zůstal jen šedesátikorunový poplatek za den pobytu nemocnici, a ten byl omezen na třicet dní za rok,“ vysvětlovala.

Za zastánce reforem mluvil i Tomáš Jedlička, ředitel soukromé nemocnice z Mělníka. Ten se nejprve vyjádřil k rozhlasovým příspěvkům posluchačů Rádia Impuls, které debatu tradičně zahajují. „Když sem poslouchal, tak jsem měl pocit, ž jsme někde v střední Africe, a člověk zemře, jen když kolem nemocnice projede,“ uvedl.

Na opačné straně stál Stanislav Fiala, ředitel nemocnice a výkonný ředitel Asociace českých a moravských nemocnic, který naopak reformy kritizuje. Uvedl, že v nemocnici jde o životy, takže tam není prostor pro experimenty.

Pak dostal slovo profesor Pavel Pafko, známý chirurg a od pondělka nositel medaile za zásluhy. Ten zahájil své vystoupení smrští čísel. Podle nich máme mnohem nižší HDP než Rakousko či Německo, a ještě dáváme na zdravotnictví pouhých sedma půl procenta, zatímco oba naši sousedé přibližně jedenáct. „Pacient zde přesto dostává stejnou péči, jako v západní Evropě,“ uvedl Pafko, byť si prý samozřejmě je vědom problémů a chyb.

Nejrázněji proti Hegerovi vystupovala zdravotní odborářka Dagmar Žitníková. Ta varovala, že nemocnice vinou zhoršujících se poměrů začínají být pacientům nebezpečné. „Když má na noční službě jedna sestra čtyřicet pacientů, tak ta úroveň jde prostě dolů,“ uvedla. Podle ní je nemocniční personál po směnách unavený, nezvládá své úkoly a tím pacienty ohrožuje.

„To je lež jako věž, to jsou argumenty, co se hodí před volbama,“ namítl rozčíleně Heger. Podle něj je každý po směně unavený, protože práce ve zdravotnictví je náročná, a zná prý nemocnice, kde to zvládají mnohem lépe.

Ředitel nemocnice Fiala mu ovšem vmetl, že si nikdo nemůže představovat, že za osmdesát procent peněz bude poskytována stejná péče.

Pak se po dotazu z publika začala rozebírat nemocnice v Trutnově, která má prý vinou nové úhradové vyhlášky letos dluh šedesát milionů. „To říkáte vy,“ zpochybnil čísla exministr. Pak vysvětlil, že je docela běžné, že některé nemocnice mají problémy: „Prostě se ocitly v konkurenčním prostředí. A tam prostě některé budou vítězi, a jiné holt nebudou,“ uvedl.

Pak došlo na téma předražených nákupů v nemocnicích, které Hegera rozčílilo: „Jak tohle můžete říct. Vždyť třeba pacemakery se dnes nakupují za poloviční cenu, než před čtyřmi lety,“ uvedl. Na odborářku Žitníkovou se pak obořil, že mu před chvílí vyčítala naopak to, že se nakupuje levně a nekvalitně.

Pak se dostala ke slovu i Milada Emmerová, toho času senátorka ČSSD. Ta poučila diváka, který protestoval, že zdravotnictví není zadarmo, že netvrdí, že je zadarmo, ale tvrdí, že je bezplatně. Pak namítla, že naše zdravotnické reformy jdou úplně proti tomu, co dělá v USA prezident Obama, a uvedla, že „Zatímco Obama jde na evropskou pevninu, my míříme k oceánu.“

Profesor Pafko pak přišel s výkladem, že nadstandardy jsou v zdravotnictví běžné a nedá se s tím nic dělat. Stejně tak běžné prý je, že movitý pacient si dokáže najít cestu, jak lepší péči získat. „Když někdo přijede pře nemocnici v autě za tři miliony, tak se rozhodně nepostaví do fronty,“ ubezpečil. Takový pacient si podle Pafka nadiktuje, kdy chce být operován, kdo má operaci provést a jak má vypadat pokoj, který si zaplatí. Takto to podle něj chodí ve všech nemocnicích.

„Teda v takové nemocnici bych dělat nechtěla,“ poznamenala k tomu senátorka Emmerová.     


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…