To je peklo. Ukrajinské vraždění Židů po boku Hitlera: Křik, nadávky. A Jiří Ovčáček...

28.09.2016 12:26

Izraelský prezident Reuven Rivlin způsobil celkem solidní skandál na Ukrajině. Při státní návštěvě totiž otevřel otázku podílu ukrajinských nacionalistů na holocaustu. A od zástupců současné majdanské reprezentace se okamžitě ozvaly protesty.

To je peklo. Ukrajinské vraždění Židů po boku Hitlera: Křik, nadávky. A Jiří Ovčáček...
Foto: Petr Blahuš
Popisek: „Válečně-ideologické“ tábory na Ukrajině

Rivlin přijel do Kyjeva na připomínku 75 let od masakru kyjevských Židů v rokli Babí Jar. Tam v září 1941 nacisté společně s ukrajinskými nacionalisty povraždili během dvou dnů více než 33 tisíc Židů.

Prezident hovořil o účasti nacionalistů, zejména vojáků banderovských jednotek, na masakrech místních Židů. „Na území nynější Ukrajiny bylo za druhé světové války zavražděno okolo 1,5 milionu Židů, v Babím Jaru i mnoha dalších místech,“ uvedl prezident Rivlin. Pak zmínil, že oblíbenou praktikou na Ukrajině bylo střílení na kraji strží či masových hrobů. Zmínil zejména odporné praktiky banderovců, kteří Židy mučili a poté brutálně vraždili nebo vydávali Němcům.

Anketa

Ctíte odkaz svatého Václava?

15%
51%
hlasovalo: 4621 lidí

Prezident Rivlin ve svém projevu zmínil i více než 2000 Ukrajinců, kteří si záchranou Žida vysloužili titul „spravedlivý mezi národy“. Jednalo se však prý jen o „jiskry uprostřed soumraku lidstva“, neboť většina Ukrajinců minimálně mlčela.

Jeho vystoupení vyvolalo na Ukrajině bouři. Server iDNES.cz cituje Volodymira Vjatroviče, šéfa tamního Ústavu paměti národa. „Izraelský prezident bohužel ve svém vystoupení v ukrajinském parlamentu zopakoval sovětský mýtus o účasti Organizace ukrajinských nacionalistů na holocaustu. Uctění památky obětí Babího Jaru by bylo upřímnější bez opakování mýtů těch, kteří se snažili vymazat jejich památku,“ protestoval.

Ještě rázněji vystoupil Oleh Ljaško, vůdce parlamentní Radikální strany, který se proslavil svými aktivitami během majdanského puče. Ten prezidenta Izraele vyzval, ať se okamžitě omluví. „Řeč Rivlina ponižuje Ukrajince, takže vyzývám izraelského prezidenta omluvit se našemu státu a našemu národu,“ vzkázal. Izraelskému parlamentu pak vzkázal, že by konečně měl uznat, že hladomor na Ukrajině ve třicátých letech byl záměrnou genocidou ukrajinského národa, k čemuž se pořád nemá.

Izraelský prezident ale získal i slova podpory, dokonce i v České republice. Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček například připomněl, že „jedním z nejodpornějších donašečů gestapa za protektorátu byl ukrajinský nacionalista Nestor Holejko“. Holejko, který po válce uprchl do USA, kde podle některých zpráv pracoval pro CIA, po celou dobu války pronikal do opozičních struktur (vydával se například za důstoníka Rudé armády) a pak na ně donášel.

Poté Ovčáček ještě připomněl vystoupení pamětníka holocaustu Felixe Kolmera. Ten v roce 2015 v Interview ČT vzpomínal, že úplně nejhůře se k vězňům chovali příslušníci SS z Ukrajiny a Pobaltí. „Nejhorší byli esesáci, kteří se přidali k SS z Ukrajiny. Úplně stejní byli z pobaltských států. Ti vlastně tu židovskou otázku vyřešili sami. Když přišli Němci, tak se na to už jenom dívali. Němci byli vlastně ti nejlepší. Je to komické, ale je to tak,“ řekl tehdy na obrazovce ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…