To je síla. Zuří válka o naše mrtvé vojáky v Afghánistánu. Zvrhlo se to do nevídaných konců

06.08.2018 11:55

K úmrtí tří českých vojáků se vyjádřilo mnoho našich veřejných činitelů, mezi nimi i Tomio Okamura z hnutí SPD. Začaly debaty o naší roli v NATO, o tom, zda má cenu se misí účastnit a jak by se měli veřejní činitelé chovat při takovéto tragédii. Kromě Okamury promluvil i například generál Hynek Blaško, novinářka a humanitární pracovnice Markéta Kutilová, veterán z Aghánistánu Marek Obrtel i senátor Jiří Čunek.

To je síla. Zuří válka o naše mrtvé vojáky v Afghánistánu. Zvrhlo se to do nevídaných konců
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Tomio Okamura v pořadu Horké téma

Okamura na svůj profil napsal tuto kondolenci a polemiku: „Chci vyjádřit upřímnou soustrast rodinám tří vojáků, kteří padli v Afghánistánu. Padli při odpovědném plnění rozkazů a patří jim naše úcta. Naše hnutí SPD – na rozdíl od ostatních stran – nepodpořilo ve Sněmovně záměr zahraničních misí. Nesouhlasíme se způsobem, jak byla a je vedena kampaň v Afghánistánu. Má zcela špatný strategický cíl. Chce z Afghánistánu vytvořit protektorát NATO a především USA. Tento záměr odmítá velká část Afghánců, kteří jsou tradičně odmítaví k cizímu vměšování. Válka trvá již sedmnáct let a není vidět konce války. Jsme přesvědčeni, že Afghánistán je třeba nechat Afgháncům a nenutit jim politické, ani jiné pro ně cizí modely života. Ať ve své zemi žijí, jak chtějí, a za své peníze. Terorismus nám dnes hrozí především díky imigrační a multikulturní politice EU. Naše vojáky budeme potřebovat doma.“

Na jeho slova reagovala novinářka Markéta Kutilová. Ta Okamuru odsoudila, že šíří nepravdy a zneužívá tragédii, aby si zvýšil preference. Píše: „Tohle je podle mě kandidát na nejstupidnější FB status roku! Normálně výplody politického podnikatele Okamury nesleduji, ale když se začne vyjadřovat k islámskému radikalismu, tak mě to teda tak vytočí, že musím:
Okamura jakoby lituje smrti českých vojáků (aby někoho nenaštval), ale zároveň říká, že to byli vlastně žoldáci jakési cizácké armády zvané NATO, která okupuje Afghánistán a bere jej Agháncům.

Kdyby nebyl Okamura tak hloupý a populistický, tak by věděl, že:

Afghánistán je stále více ovládaný teroristickými radikálními organizacemi jako Al- Káida, Tálibán a v poslední době zde roste a sílí Islámský stát, který zde má svoje výcvikové tábory; mj. např. provincii Chorasan už IS ovládá úplně.

Anketa

Považujete účast našich vojáků v Afghánistánu za smysluplnou?

7%
93%
hlasovalo: 18478 lidí

Afghánská vláda je legitimě zvolená a s přítomností NATO souhlasí – není to tedy okupace. Sama afghánská armáda a policie boj s teroristy absolutně nezvládají a oni sami jsou nejčastějším terčem útoků islamistů – byť jejich smrti nikdy Okamura nelitoval.

Afghánistán a jeho opium je také jedním z nejdůležitějších zdrojů financování teroristů – jde o stovky milionů ročně a opiová mafie už prorostla i afghánskou vládou a všemi složkami státní správy.

Takže pokud my necháme afghánskou vládu, aby se s teroristy utkala sama, během chvíle ji teroristé pohltí úplně a z Afghánistánu zbyde stát Al-Káidy, Tálibánu a Islámského státu.

Ale tohle asi Okamura podporuje – růst radikálního islamismu – nechme jim Afghánistán, aby si mohli kluci pěkně hrát a útočit na nás, protože pak ještě porostou moje politické body a příjmy, že pane Okamuro!!!“

K celé věci se pro Parlamentní listy vyjádřil veterán z Aghánistánu, Marek Obrtel, který vrátil medaile, jež za službu v této zemi získal. „Zemřeli tři mladí lidé, vojáci, kteří mohli ještě vykonat mnoho dobrého ve svých osobních životech i pro naši společnost a naši vlast. Je to velká tragédie těchto mužů a jejich nejbližších, kterým bych chtěl vyjádřit svou nejupřímnější soustrast a účast na jejich bolesti,“ píše Obrtel.

Pak se obrací na vyjádření k jejich smrti: „Ve zmíněných komentářích vysokých stranických a státních představitelů jsem postrádal jednu zásadní skutečnost. Jakousi sebereflexi nebo v některých případech přímo odpovědnost za smrt našich padlých vojáků, jakož i za všechna další úmrtí vojáků, která se v minulosti v souvislosti s misemi stala a také za ta, která teprve přijdou. Bezduchá a pokrytecká vyjádření Víta Rakušana (STAN), Jana Hamáčka (ČSSD), Jiřího Pospíšila (TOP 09), Petra Fialy (ODS) a dalších o tom, jak naše země musí spolu se ‚spojenci‘ bojovat proti terorismu tisíce kilometrů od naší vlasti či Evropy v cizí zemi, aby pak s nimi nemusela bojovat u nás doma, mne naplňují smutkem, ale také vztekem a pocitem opovržení.“

Dává do kontrastu, že čeští vojáci umírají v Afghánistánu, zatímco „Evropu pod taktovkou Bruselu a vlád jednotlivých zemí zaplavují miliony nelegálních migrantů a s nimi stovky a tisíce islámských fundamentalistů a teroristů.“

Celé vyjádření Marka Obrtela na PL ZDE

Ozval se i generál Hynek Blaško. Ten se naopak vyjádřil smírně a vyzval lidi, aby se o vojácích nevyjadřovali jako o žoldácích. „Vážení přátelé, přečetl jsem si diskuzi pod svým příspěvkem o dalších padlých v Afghánistánu a prosím Vás, ctěte fakt, že padli daleko od svého domova a že mají příbuzné a známé, děti, manželky, družky, kteří dnes prožívají neskutečnou bolest nad jejich ztrátou. Ponechte stranou hodnocení, proč tam šli, proč dělali to, co dělali, nenazývejte je žoldáky, nebyli placeni cizím státem, byli tam placeni z Vašich daní, plnili a plní to, co po nás NATO chce. Jsou to naši kluci a věřte, že kdyby tady byl nějaký problém, řešili by ho se stejnou odhodlaností jako tam. Jsme členy NATO, politici se připojili k misím, tak vojáci musí jít. Pokud nesouhlasíme s členstvím, měli bychom volit strany, které prosazují závazné referendum a odvolatelnost politiků. Prosím Vás ještě jednou, ctěte fakt, že jsou to naši kluci, naši spoluobčané a vyjádřete jim úctu aspoň tím, že si odpustíte nespravedlivé komentáře,“ píše na svém facebooku.

Ozval se i Jiří Čunek, senátor za KDU-ČSL. Ten říká: „Abychom se ochránili proti terorismu na našem území, musíme proti němu bojovat tam, kde vzniká. Tři stateční vojáci položili život i za naši bezpečnost. Připomínejme si jejich oběť a važme si jejich odkazu.Vzpomínejme na ně v našich modlitbách.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…