To je tempo: V posledních hodinách vylovili 6500 uprchlíků

30.08.2016 11:50

Evropská unie si sice pochvaluje uprchlickou dohodu s Tureckem, ale na kontinent přes Středozemní moře stejně dál proudí tisíce dalších uprchlíků. Během několika posledních hodin bylo u libyjských břehů zachráněno přes 6500 uprchlíků.

To je tempo: V posledních hodinách vylovili 6500 uprchlíků
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Jak uvádí britský deník The Guardian, značně dramatická a rozsáhlá záchranná operace proběhla asi dvacet kilometrů od břehů Libye. Většina zachráněných uprchlíků španělskou nevládní organizací Proactiva pocházela z Eritreje. Mezi jinými byl na palubě přítomen teprve pětidenní chlapec, kterého u sebe měl jeho otec zabaleného v hadrech. Novorozenec i jeho dvojče patřili mezi desítky zachráněných dětí, které byly přepraveny do Itálie k dalšímu lékařskému ošetření.

V časných ranních hodinách v neděli bylo zachráněno v Sicilské úžině asi 1100 migrantů a celkově bylo v následujících hodinách zachráněno přes 6500 migrantů. Italská pobřežní stráž uvedla, že celkem ke čtyřiceti záchranným operacím ve Středozemním moři bylo využito osm gumových člunů, jedna velká loď a dvě pramice. „Mezinárodní organizace pro migraci uvádí, že za letošní rok dosáhlo italských břehů 105 342 migrantů. Mnozí z nich dorazili právě z Libye,“ píše The Guardian.

Podle aktuálních informací zahynulo na cestě do Evropy přes Středozemní moře 2726 mužů, žen a dětí. Častým důvodem je přeplněnost lodí a také skutečnost, že mnohé z lodí jsou nekvalitní a technicky nezpůsobilé na tak velkou vzdálenost. „Itálie patří k hlavním cílovým zemím migrantů z afrického kontinentu. Od začátku roku 2014 k italským břehům dorazilo více než 400 000 migrantů, kteří utíkají před válkami a chudobou,“ píše britský deník.

Vedle Eritreje pochází převážná část uprchlíků z Nigérie, Gambie a Pobřeží slonoviny. Část z nich podle britského deníku The Guardian tvoří lidé, kteří si chtěli najít práci přímo v Libyi. Kvůli zuřící občanské válce v zemi však byli nuceni uprchnout i odtud. „Migranti v Libyi často pracují jako otroci. Jiní se stávají terčem únosů s cílem získat za ně od příbuzných výkupné. Pokud se postaví na odpor, jsou mučeni, nebo přímo fyzicky likvidováni.

Podle humanitárních pracovníků jsou osudy některých migrantů často až neskutečné. „Můžete mít třeba tu největší představivost na světě, ale nedokážete si představit, co museli někteří z nich zažívat za zvěrstva,“ uvedl Paolo Mazzoni, který pracuje pro Lékaře bez hranic. Často mají podle The Guardian na výběr jen vydat se nebezpečnou cestou přes Saharu zpátky domů, či zaplatit převaděčům a vydat se na neméně strastiplnou cestu do Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…