To jste si museli jet pro instrukce od NATO? Nemohli jste si je přečíst na webu? Zeptal se poslance čtenář. A politik odpověděl...

16.10.2015 14:18

Z PROFILŮ To se dosud nikdo nezajímal o to, jak naložilo Řecko s penězi, které dostalo na ochranu vnějších hranic Schengenu, když se teď o to zajímá český premiér? Bylo nutné jet si pro instrukce od NATO? Rozpadne se EU? Na tyto i mnohé další otázky odpovídal v posledních hodinách na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz sociálnědemokratický poslanec Antonín Seďa.

To jste si museli jet pro instrukce od NATO? Nemohli jste si je přečíst na webu? Zeptal se poslance čtenář. A politik odpověděl...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Čtenář, který se podepsal jen jako „Bulva“, poukázal na to, že premiér Bohuslav Sobotka chce vědět, co se stalo s penězi, které dostalo Řecko na ochranu vnějších hranic schengenského prostoru. „To se o to doteď nikdo nezajímal?“ podivil se čtenář. Podle Sedi si EU hlídá peníze velmi dobře, týká se to ovšem zejména dotací z evropských fondů. „Pokud se týká Řecka a výpomoci s uprchlickou krizí, pak opravdu nevím, zda tyto peníze byly kontrolovány, respektive poskytnuté finance byly dány k jasným účelům,“ přiznal poslanec. Dodal ale, že jako poslanec českého parlamentu nemá vůči Evropskému parlamentu a Evropské komisi žádné kompetence.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Je důležité se zúčastnit a ovlivnit jednání o rezolucích

Jan Spurník se pozastavil nad nedávno proběhlým jednáním české delegace v Parlamentním shromáždění NATO. „Opravdu jet si pro instrukce k rozšíření sankcí proti Rusku od NATO v takové sestavě? To jste si ty pokyny nemohli přečíst na NATO webu?“ napsal rozhořčeně. Seďa vysvětlil, že ČR je členem NATO a v rámci toho je členem i Parlamentního shromáždění. To zasedá dvakrát ročně, na jaře a na podzim. „Stálá delegace do PS NATO je složena z poslanců a senátorů, kteří zastupují český parlament. Osobně jsem přesvědčen, že pokud je někdo někam zvolen, tak by tam měl pracovat. Mimochodem, je důležité se účastnit a ovlivnit hlasování o rezolucích, než si je pak přečíst na webu, jak tvrdíte,“ odpověděl sociálnědemokratický poslanec.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

EU migrační krizi podcenila

Katku L. mimo jiné zajímalo, zda se rozpadne EU. Poukázala na to, že Anglie chce z Unie vystoupit a na údajné průzkumy, podle nichž chce většina Němců i Čechů z EU vystoupit. Seďa si nemyslí, že většina občanů v členských zemích EU chce vystoupit z Evropské unie. „Současná situace s nezvládnutou migrační krizí a záběry krutostí bojovníků IS sice nahrávají odporu vůči EU, ale zapomínáme, že EU je i Česká republika. Jediným příjmem každého veřejného či státního rozpočtu jsou daně. EU je placena sice z daní také, ale platbami přes národní státy. Takže to by museli lidé přestat platit daně například v naší zemi či vláda by přestala posílat peníze do Bruselu,“ vysvětlil s tím, že v současné době platíme do Bruselu méně, než z EU čerpáme.

Souhlasí ale s tím, že EU a zejména Evropská komise podcenila migrační krizi a ukázalo se, že i řada placených institucí EU, například Frontex nebyl připraven na tuto situaci. „Podle mého názoru je dobře, že jsme členy EU, ale zároveň je nutno EU reformovat a zefektivnit,“ uvedl s tím, že aby se EU rozpadla, musela by se změnit celá politická reprezentace v jednotlivých členských zemích Evropské unie.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Na zbrojení nedáváme 20 miliard ročně, ale jen 4,5 miliardy

Jan Spurník mimo jiné tvrdil, že současná vláda chce dát na nákup zbraní „od zbrojařů USA a NATO na základě pokynu z USA“ každoročně dvacet miliard korun „místo peněz na splnění volebních slibů pro chudé, důchodce“, a Seďa poukázal na to, že ČSSD protlačila 85 % svého předvolebního programu do Programového prohlášení vlády a toto prohlášení i plní. „Takže své sliby vůči voličům plní. Pokud tvrdíte opak, pak lžete,“ uvedl poslanec s tím, že Ministerstvo obrany vynakládá cca 10 % na investice a nákupy, což letos činí cca 4,5 mld.Kč, a nikoliv 20 miliard, jak čtenář tvrdí. „Nicméně máte pravdu v tom, že NATO doporučuje minimálně 20 % rozpočtu dávat na modernizaci. To by bylo dnes 9 mld.Kč. Stále tedy ne těch vašich 20 miliard korun,“ dodal s tím, že příslušné poslanecké výbory a podvýbory budou sledovat a kontrolovat, zda nákupy budou transparentní a efektivní a zda bude mít podíl i český obranný průmysl.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Obvinění ještě není odsouzení

Jiného čtenáře zase zajímalo, co ČSSD udělá s tím, když olomoucký hejtman bude i nadále odmítat rezignovat kvůli tomu, že byl obviněn v korupční kauze. Seďa poukázal na to, že politické vedení i grémium strany již doporučilo hejtmanovi Rozbořilovi vzdání se stranických i volených funkcí. „Nicméně obvinění není ještě odsouzení. Již mnohokráte se ukázalo, že nakonec nebyl politik odsouzen, ale jako politik byl zlikvidován svými politickými konkurenty či médii. A také někteří politici vysoudili odškodnění,“ upozornil.

Podle něj je jediným řešením, aby výběr jakýchkoliv kandidátů ČSSD byl lepší a aby se preferovali slušní, odborně a morálně zdatní jedinci.

  • Celé znění otázky a odpovědi je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…