To už by někteří nerozdýchali. Trump prý směřuje ke druhému mandátu. Drtivě

17.10.2019 19:21

Americký prezident Donald Trump má být do své funkce znovu zvolen i ve volbách konaných na podzim příštího roku. Podle analytických modelů to předpokládá agentura Moody’s Analytics, která zhodnotila ekonomickou situaci amerických voličů a akciového trhu, přičemž zahrnula i klesající nezaměstnanost. Podle agentury by příští Trumpovo vítězství mohlo být dokonce mnohem silnější nežli u voleb roku 2016, kdy Trump svou protikandidátku Hillary Clintonovou porazil 304 hlasy ku jejím 227. Zasáhnout do příznivé situace pro současnou americkou hlavu státu by prý ovšem ještě mohla nějaká neočekávaná situace.

To už by někteří nerozdýchali. Trump prý směřuje ke druhému mandátu. Drtivě
Foto: White house
Popisek: Donald Trump

Anketa

Mělo by být Turecko za útok a sever Sýrie vyloučeno z NATO?

91%
4%
hlasovalo: 12648 lidí
Agentura Moody’s svá tvrzení podložila údaji, v nichž spotřebitelé udávají informace o své finanční situaci. Dále do analýzy zahrnula velikost zisků, kterých dosáhl americký akciový trh během Trumpova funkčního období, a ukazatel nezaměstnanosti, která v současnosti klesla na 50leté minimum.

Od roku 1980, kdy agentura své modely zveřejňuje, se analýzy jeví jako velmi přesné. Chybovaly pak pouze jednou, a to právě při minulých volbách, kdy model zvýhodnil Trumpovu protikandidátku Hillary Clintonovou.

„Pokud by byla ekonomika i příští rok stejná jako dnes, nebo zhruba tak, jsou Trumpovy šance na zvolení velmi dobré,“ podotkl Mark Zandi, hlavní ekonom společnosti Moody’s Analytics.

Všechny tři nynější modely ukazují, že by Trump získal alespoň 289 volebních hlasů, a to za předpokladu průměrné účasti u voleb. Jeho šance se v analýzách snižují s možnou maximální účastí demokratů a zvyšují se naopak s jejich očekávanou minimální účastí.

Ze tří modelů pak nejlépe pro Trumpa vychází ten, který bere v potaz to, co si lidé ve Spojených státech myslí o své finanční situaci. V takovémto scénáři, za předpokladu průměrné účasti, získá současná americká hlava státu 351 volebních hlasů. Demokratickému protikandidátovi by tak zbývalo hlasů pouze 187. Aby demokraté mohli zvítězit, muselo by dojít k rekordní účasti.

V modelu akciového trhu Trump vyhrává v poměrně těsném poměru 289 hlasů ku 249, zatímco model nezaměstnanosti pak vykazuje zisk současného prezidenta 332 hlasů proti hlasům 206. U všech tří modelů pak Trump vyhrává značně s 324 hlasy na rozdíl od 214 hlasů, které by získali demokraté.

Tvůrci analýzy odhadují, že nejvíce počty hlasů ve volbách ovlivní zejména finanční situace voličů.

Zandi podotkl, že by do nynějších výsledků mohlo zasáhnout ještě mnoho faktorů. Aby se obrátily v Trumpův neprospěch, stačilo by prý, kdyby došlo ke 12% změně trhu. Výsledky může narušit i neočekávaný pokles ekonomiky.

Výsledky mohou zaznívat překvapivě i vzhledem k tomu, že má současná hlava USA trvale nízké hodnocení přízně voličů. V posledním měření získal pouhých 40 % příznivců. Zandi v souvislosti s tím dodává, že bude zároveň důležité, jak se k Trumpovi postaví některé klíčové okresy v Pensylvánii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …