To už jste zapomněli na Mnichov? Renomovaný americký historik kroutí hlavou nad postojem Česka k Ukrajině

20.02.2015 8:29

Včera v Praze zahájilo svoji činnost mezinárodní Centrum pro občanskou společnost, které má dle Lidových novin sloužit jako cvičiště pro opozičníky z nesvobodných zemí bývalého sovětského impéria. Jedním ze členů správní rady je i renomovaný americký historik Timothy Snyder, který před několika týdny prezentoval na půdě Univerzity Karlovy své teze stran Ruska a Ukrajiny. Okolo ukrajinské krize se točil i jeho rozhovor s komentátorem HN Danielem Anýžem. Snyder v něm mimo jiné uvedl, jak ho překvapil příklon Česka k Rusku či jak moc jsou si Rusové a Američané podobní ve věcech války.

To už jste zapomněli na Mnichov? Renomovaný americký historik kroutí hlavou nad postojem Česka k Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

To, že v české debatě funguje mnohem více ruská propaganda, než je tomu třeba v Polsku, přisuzuje Snyder konsekvencím paktu Ribbentrop-Molotov. „Země, které v roce 1939 zažily sovětskou invazi, Polsko a státy Pobaltí, jsou vůči ruské propagandě v zásadě imunní. Zatímco země, kam Sověti v roce 1939 nevtrhli a které přišly do kontaktu se sovětskou mocí až později, reagují jinak. Je to jasně patrné například v Česku a Maďarsku,“ míní americký historik.

Pro něho osobně je to prý překvapení, zejména kvůli Mnichovu. „V Česku nemluvíte o mnichovské dohodě, ale o "zradě". Ale jak to, že pak nemluvíte o zradě Ukrajiny? Vždyť koncepty Sudet a Putinova Nového Ruska jsou si velmi podobné,“ myslí si Snyder.

Je pro něho údajně matoucí, že když se Česko teď dívá na Ukrajinu, neřekne si: Když byl rok 1938 velkou zradou ze strany Západu, neměli bychom teď jasně podporovat politiku, která by se snažila zabránit opakování obdobné situace? „To mě jako historika na Češích skutečně překvapuje. Zkušenost Mnichova vám přece říká, že stát by neměl být zničen z etnických důvodů, protože to není jen konec toho státu, ale začátek konce celého systému,“ uvádí Snyder.

Na realitě už vůbec nezáleží

Proti i pro zaslání zbraní lze dle jeho názoru přednést z jedné i druhé strany vážné argumenty. Ale mezi ty ruská propaganda údajně rozhodně nepatří. „Zaprvé, vaše reálná politika by nikdy neměla být zastrašena něčí propagandou. A zadruhé, na ruské propagandě už nesejde, Rusové přece už dávno tvrdí, že na Ukrajině jsou přítomny západní vojenské síly, západní zbraně, v obrazu ruské propagandy je to prostě komplot CIA, žádná ukrajinská vláda ve skutečnosti neexistuje a tak dále. Na realitě už vůbec nezáleží,“ myslí si americký historik.

Popularita Vladimira Putina se v dnešních dnech pohybuje ve velmi vysokých číslech. Podle Snydera je ale otázkou času, kdy to Rusové svému prezidentovi spočítají. „Když je válka, tak každý nejdříve říká: My dokážeme přijmout rány. Podle mě ale Rusové nemají nějakou zvláštní mentalitu, že by dokázali bojovat déle než ostatní, že by se v téhle válce nechali o moc déle klamat. Možná o něco déle než Američané za války v Iráku, ale myslím, že za několik let pochopí, že válka na Ukrajině byla od samého začátku chyba, a vyvodí z toho patřičné důsledky,“ má jasno Snyder.

Všechno je to blufování směrem k Evropanům a USA

Americký historik si myslí, že ve věcech války jsou Rusové opravdu v zásadě jako Američané. „A ve skutečnosti je to jejich fundamentální omezení, že se velmi podobají Američanům. Mají rádi své malé války, které vyhrají, slavně a s málo oběťmi. Ale nebude se jim líbit, kdyby měli ztratit desítky tisíc mladých Rusů a válku prohrát. Stejně jako by se to nelíbilo Američanům. Podle mě je to prostě celé velké blufování směrem k Evropanům a USA, že Rusko vždy přečká zlé časy. Myslím, že je omyl a nedorozumění, když to takto vnímáme, je to svým způsobem úspěch Putinovy propagandy,“ konstatuje Snyder.

Celý rozhovor k přečtení ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…