Tohle nesmí usnout, ministr Chovanec bude mít co vysvětlovat. Policejní špehování není standard, ujišťují zákonodárci

12.07.2015 20:41

Poslanci intenzivně řeší aféru s únikem komunikace mezi policií a firmou, která vyvíjí špionážní softwary a prověřovali, zda české policii nehrozí nebezpečí. Kvůli úniku dat se totiž dostaly na veřejnost konkrétní velmi citlivé informace také o tom, na které společnosti mohla být upřena pozornost. Poslankyni Janě Černochové (ODS) se výběr zdá podivný a bude žádat o vysvětlení ministra vnitra. Poslanec Bronislav Schwarz zdůrazňuje nutnost zajistit bezpečnost.

Tohle nesmí usnout, ministr Chovanec bude mít co vysvětlovat. Policejní špehování není standard, ujišťují zákonodárci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Odsoudit špiclování a špehování jako nechutné? Jenže, co když nám někdo vyhodí do vzduchu Pražský hrad a postřílí lidi na Václaváku? Podle poslance ANO 2011 a místopředsedy bezpečnostního výboru Bronislava Schwarze je potřeba si nejdříve uvědomit, že využít i zneužít lze prakticky všechno: „Je to těžké. Pokud policie nebo kdoko-li jiný půjde na firmu, která nic neudělala, je nesprávné, když o tom neví. Pak se samozřejmě otevírá otázka zneužití. I tyto situace znám ze zkušeností,“ uvedl Schwarz a hned přidává i druhou stránku téže mince:

„Představme si ale, že se policie na špiclování, špehování, odposlouchávání pomocí speciálních softwarů vykašle, a pak nám někdo vyhodí Hradčany do vzduchu v rámci teroristického útoku? A to jen proto, že jsme byli papežštější než papež a policie nebo speciální oddíly se bály dělat svou práci nebo se báli poslouchat? Pak se na vše budeme dívat jinak,“ ozřejmil, jak to v praxi chodí.    

Unikla korespondence policie a vývojářů špionážního softwaru. Poslanci mají strach o policejní data

Je možné, že přinejmenším některé společnosti, které se „našly“ v odtajněné e-mailové komunikaci mezi českou policií a firmou Hacking Team, jen nevěřícně a snad i vyděšeně, kroutí hlavou. Připomeňme, že komunikace italských vývojářů špionážních softwarů s jejich klienty byla ukradena, zveřejněna na Wikileaks a z ní vyplynulo, že Hacking Team komunikoval i s našimi strážci zákona. Ti od ní měli kupovat „zboží“ a údajně i plánovat větší kontrolu českého internetu. A i když každý z jiného důvodu, těžkou hlavu mají ze situace zřejmě úplně všichni, kdo tu hrají nějakou roli, mimo jiné i česká policie. Jak Parlamentním Listům řekl poslanec Petr Adam, vznikly totiž obavy, zda by nemohla být únikem citlivých dat ze společnosti Hacking Team poškozena i ona.  

O KAUZE JSME VÍCE PSALI ZDE

Člen komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby, poslanec Petr Adam (Úsvit) upozorňuje, že celý problém s únikem dat se „řešit musí.“ Komise už se dotazovala policistů, zda sami nebyli vystaveni nějakým útokům nebo se nedostali do ohrožení: „Byli jsme ujištění, že policie má vše pod kontrolou a jejich bezpečnostní architektura je posílená a nehrozí jí žádné útoky zvenčí,“ uvedl Adam. „Problém je, že se objevily věci, které by se na internetu logicky objevovat neměly, a to je komunikace mezi policií a dotčenou firmou,“ připomenul.

Adam, který věří, že snad aféra vyšumí, nic vážného se nestane, a že software nebude moct být zneužit proti policii. Vysvětlil také podstatu, čeho se v kontextu případného ohrožení policejních systému obávali: „Počítačovou terminologií se jedná o trojského koně, který je v nějakém počítači a posílá nějaké informace tomu, kdo to tam nasadil. Otázkou je, zda se nemůže tento trojský kůň otočit zpětně proti tomu, kdo ho nasazuje. To nikdo z nás nemůže vyloučit či potvrdit, ale oprávněný strach z naší strany je,“ zmínil Adam a znovu zopakoval, že policie uklidnila poslance, že není nutné obavy mít.

Špionážní softwary jsou nutné, to je bez diskuse

Také poslanec Adam upozornil na to, že špionážní softwary jsou zkrátka nutné a používají je všichni: „To je bez diskuse. Vše má moji plnou podporu,“ ujistil a připomenul pravidla použití: „Musí být nasazeny pouze v případě, kdy je vše schváleno soudcem, aby nebyla porušena jakáko-li ústavní práva lidí v České republice, to je pro mě samozřejmě alfa a omega. Otázkou je, jak silná je v této oblasti naše legislativa. Technologie jdou tak rychle dopředu, že nevím, zda tomuto tempu stačíme,“ doplnil. Zároveň specifikoval, že v kompetenci komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby si nechávají doložit, zda vše běželo podle zákona. Dá se každopádně předpokládat, že hackeři odstartovali kauzu, která se bude dál probírat: „Tuto věc musí vyřešit policie a bezpečnostní úřad. My samozřejmě budeme chtít nějaký závěr,“ dodal.

V hledáčku policie měly být podle zveřejněné komunikace na Wikileaks webové prezentace bank, společnosti Seznam, RWE, politické strany NS LEV 21, ale také také prodavači oblečení, dobročinná organizace a ve výčtu figurovaly i stránky Parlamentních Listů nebo časopisu dTest. Poslankyně Jana Černochová (ODS) se chce zaměřit na policejní postup.: „Určitě jakéko-li zpravodajské servery jsou pod větší kuratelou a ochranou z hlediska ochrany zdrojů, které poskytují informace. Je to určitá forma prapodivného nátlaku na svobodu médií, ani trochu se mi to nelíbí,“ podotkla Černochová. Sama má zájem o to, aby byla situace důkladně prověřena: „Během víkendu připravím interpelaci na ministra vnitra Chovance a požádám ho, aby sdělil informace, zda tímto způsobem Policie České republiky měla postupovat nebo postupovala a jestli k tomu měla oprávnění a povolení státního zástupce a soudu,“ vysvětlila Černochová pro ParlamentniListy.cz.

Policie komunikovala se společností Hacking Team několik let

Otevřeně už se hovoří o tom, že česká policie nejméně od roku 2011 používá speciální počítačový program, který se umí skrytě „nabourat“ do počítače a že byla klientem společnosti Hacking Team, od které nakupovala špionážní software. Informace, které o tom svědčí, se dostaly ven v souvislosti s útokem hackerů na Hacking Team. Teď už si v datech na příslušném webu může listovat kdoko-li. Mimochodem Hacking Team dodává programy asi 40 zemím, a to včetně USA, Nizozemska a Polska a obchoduje prý pouze na vládní úrovni. Těžko říci, jak jejich obchody budou dál úspěšné.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…