Topolánek přes noviny varoval Fialu, na koho si dát v ODS pozor

11.02.2014 8:20

Nový předseda ODS Petr Fiala překvapil Mirka Topolánka. Po schůzce s ním mu vyjádřil podporu. Topolánek v rozhovoru pro Hospodářské noviny řekl, že pokud chce Fiala uspět, bude muset omezit moc regionů a vrátit se k pravicovým liberálně-konzervativním vizím.

Topolánek přes noviny varoval Fialu, na koho si dát v ODS pozor
Foto: Archiv Mirka Topolánka
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

Minulý týden se sešel nový předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala s bývalým šéfem ODS Mirkem Topolánkem. Podle HN si porozuměli a Topolánek vyjádřil novému šéfovi podporu. „Byl jsem přesvědčen, že ta strana je nezachranitelná. Po nástupu Fialy jsem ve svých soudech opatrnější. Líbí se mi. Přeji mu úspěch,“ řekl HN Mirek Topolánek.

Bývalý šéf ODS si ale myslí, že Fiala kolem sebe nemá lidi, kteří by odvedli nutnou černou práci uvnitř strany. „Lidi, kteří by říkali ty ostré věci směrem k veřejnosti. Když ale Fiala tu stranu přežene přes komunální a senátní volby se snesitelnou prohrou, tak může do tří až čtyř let odpracovat tolik, že ji voliči opět vezmou. Ale pořád tomu dávám menší šanci,“ uvedl Mirek Topolánek, který je nyní řadovým členem ODS.

Fiala bude muset omezit vliv regionů

Co by ODS poradil Mirek Topolánek? „ODS se musí vrátit k politice, k pravicovým liberálně-konzervativním vizím a trpělivě bojovat o návrat důvěry, o dvanáct až patnáct procent v příštích volbách,“ myslí si Topolánek.

V rozhovoru pro dnešní vydání HN také mluvil o vlivu regionů na fungování strany. „Petr Fiala bude muset také omezit vliv regionů, jinak dopadne jako všichni před ním,“ míní Topolánek, ale podle něj nejde o kmotry. „Vy pořád mluvíte o nějakých kmotrech... Jenže já vůbec nemyslím tyhle lidi v pozadí. Mluvím o té struktuře lidí, která v ODS vyrostla po krajských volbách v letech 2000 a 2004, kdy ODS měla 13 hejtmanů ze 14. Tihle lidé pořád více méně rozhodují. I když na tomto kongresu to bylo trochu jiné. Fiala musí vsadit na mladé. Stínoví ministři mohou mít klidně do 35 let,“ předestřel Topolánek v HN svou představu.

Rozdíly jsou zatím nepřekonatelné

Spolupráce ODS s TOP 09, ale i se Svobodnými by podle Topolánka možná byla. „Nabízí se tam spojení pod novou značkou, jak to udělal v Itálii Berlusconi. Muselo by to být ale personálně, ideově, marketingově i finančně vyfutrované. Problém je, že rozdíly jsou zatím nepřekonatelné, a já zatím nevidím ani toho integrátora. Pokud by jím měl být Petr Fiala, tak mě hodně překvapí,“ říká na adresu nového šéfa ODS Mirek Topolánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…