Toto jsou základy budoucí války! Známý brněnský právník varuje před tím, co se děje kolem Ceuty vedle Maroka

23.08.2018 15:52

Drsné video ze španělské enklávy Ceuta ukazuje, jak se chovají migranti, kterým se povedlo překonat plot. A Deutsche Welle přináší další zprávu, španělský ministr zahraničních věci chce v Ceutě nechat odstranit ostnatý drát z plotu, který odděluje Afriku od Evropy. Situaci komentuje právník Tomáš Tyl.

Toto jsou základy budoucí války! Známý brněnský právník varuje před tím, co se děje kolem Ceuty vedle Maroka
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Migranti, kteří se shromažďují v Maroku, nemají snadný život, ale vzdát se nehodlají. Buď najdou cestu přes plot, který dělí španělskou enklávu Ceuta na africkém kontinentu od Maroka, nebo v Maroku zůstanou. Šest metrů ostnatého drátu je prý nezastaví po tom, čím si prošli cestou do Maroka. Plot dělící Ceutu od Maroka má na délku 8 kilometrů a vysoký je 6 metrů. Jako varování na něm visí zbytky oblečení těch, kdo se pokusili o jeho přelezení.

Anketa

Je Miroslav Kalousek dobrý politik?

8%
92%
hlasovalo: 16057 lidí

Na jeho druhé straně se nachází Alfonso Cruzado a jeho 600 kolegů, kteří mají za úkol hranici střežit. Ne vždy se jim to ale podaří. Až 3000 lidí se pokusilo překročit hranici právě v Ceutě nebo v další enlávě, Melille, tvrdí Deutsche Welle. Na konci července proniklo přes plot až 600 migrantů. Přes plot šplhali pomocí háků na provazech a na ostrahu hranice útočili prý kyselinou a podomácku vyrobenými plamenomety. Když plot překonali, křičeli údajně „Bossa, bossa“, což znamená „Vítězství“.

Pro osmdesátitisícovou Ceutu začíná být podle Deutsche Welle tlak neúnosný. Radní Mabel Deuová si stěžuje, že i když je Ceuta zodpovědná za zabezpečení hranice mezi Evropou a Afrikou, je na tento úkol sama. A nyní prý nový španělský ministr zahraničních věcí Fernando Grande-Marlaska ze socialistické vlády chce z plotu odstranit ostnatý drát. Tento krok vzbuzuje v převážně konzervativním zastupitelstvu obavy. Deuová říká, že to posílá zcela nesprávný signál tisícovkám migrantů, kteří jsou ještě v Maroku. Zdůrazňuje, že město nemá kapacity na to, starat se o každého, že plot je klíčový a migranti by měli respektovat hranice.

Video o těch, kteří překonali plot:

Právník Tomáš Tyl situaci komentuje: „Je to těžké přiznat si pravdu, ale díky španělské socialistické vládě, toto jsou základy budoucí války. Ti, kdo plují do Itálie přes moře, jdou alespoň většinou nenásilně. Tito jdou s vápnem a kyselinou. Za lepším životem. A co udělají, když ho nedostanou? Když nedostanou to, co mají Evropané? Bez práce a zadarmo. Nebo si snad myslíte, že jsou upotřebitelní kdekoliv v evropské ekonomice a jdou opravdu za prací? A za jakou?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

14:49 Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

„Hašek prošustroval miliony a teď je za krále hlupáků“, i takto se dnes na Slovensku mluví o slavném…