Tragédie v Afghánistánu. Při útoku atentátníka tam zemřeli tři čeští vojáci

05.08.2018 13:13

Tři čeští vojáci zahynuli dnes při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu, oznámil Generální štáb Armády ČR. Češi dnes ve 3:50 hlídkovali v okolí základny Bagrám v provincii Parván.

Tragédie v Afghánistánu. Při útoku atentátníka tam zemřeli tři čeští vojáci
Foto: Martin Koller
Popisek: Aktivní zálohy

„Následkem výbuchu utrpěli tři čeští vojáci - rotný M.M. (1982), desátník K. B. (1990) a desátník P.Š. (1993) - smrtelná zranění," uvedla armáda v tiskové zprávě.

Rodiny vojáků byly informovány, k dispozici jsou jim vojenští psychologové a vojenští kaplani.

„Tragická smrt tří našich vojáků mě velmi zasáhla. Všem rodinám a blízkým chci vyjádřit svou hlubokou soustrast," uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

Hlubokou lítost vyjádřil prezident a vrchní velitel ozbrojených sil Miloš Zeman nad úmrtím tří českých vojáků, kteří se dnes stali oběťmi sebevražedného útoku v Afghánistánu. Zároveň zdůraznil, že by to podle něj mělo odradit od úsilí nadále bojovat s mezinárodním terorismem. Zemanovo vyjádření poskytl ČTK jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

„Hluboká lítost a soustrast všem příbuzným obětí sebevražedného atentátu. Nemělo by nás to však odrazovat od úsilí nadále bojovat s mezidnárodním terorismem," uvedl Zeman.

Velení české armády chystá tiskovou konferenci k úmrtí tří českých vojáků v Afghánistánu, kteří dnes zahynuli při útoku sebevražedného atentátníka. Briefing zástupce náčelníka Generálního štábu Jiřího Vernera se uskuteční ve 14:00 na Generálním štábu Armády ČR v Praze-Dejvicích, uvedla armáda. Při afghánských misích dosud zahynulo 13 českých vojáků.

„Zpráva o úmrtí vojáků je vždy ta nejhorší, velmi mě to zasáhlo. V mých očích jsou to hrdinové, kteří se za hranicemi České republiky podíleli na boji proti terorismu. Celá země by na ně měla být hrdá. Upřímnou soustrast rodinám, příbuzným a kamarádům," sdělil náčelník Generálního štábu armády České republiky Aleš Opata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…