Transformace Opery Národního divadla je pozastavená. Rozhodne o ní až příští vláda

15.09.2013 21:45

Problémy, které provázejí činnost Národního divadla (ND), se nevyhýbají ani Opeře ND, která prochází podle některých odborníků nedomyšlenou a špatně komunikovanou transformací, píše o tom on-line Deník.cz. O osudu transformace zahájené loni v lednu rozhodne příští kabinet.

Transformace Opery Národního divadla je pozastavená. Rozhodne o ní až příští vláda
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

Zmatky začaly odvoláním nového ředitele Národního divadla Jana Buriana v den jeho nástupu do funkce. Odvolal jej nový ministr kultury v Rusnokově kabinetu Jiří Balvín. Za svůj krok ovšem sklidil nebývalou kritiku a premiér Jiří Rusnok mu nařídil vrátit Buriana zpět do funkce, k čemuž také hned druhý den došlo.

Na protest proti odvolání ředitele dala téměř polovina souboru výpověď. Po dohodě s Burianem většina z umělců vzala svou výpověď zpět. Definitivně ovšem scénu ND opustil zpěvák a herec Richard Krajčo a také Miroslav Donutil, který bude vystupovat v některých představeních dál jako externista.

Transformace opery

Od začátku září byl reorganizován také soubor opery, vznikly dvě samostatné správy: pro Národní divadlo a pro Státní operu. O osudu Opery ND podle premiéra v demisi Rusnoka rozhodne příští kabinet. Její transformace, která byla zahájena loni v lednu rozhodnutím tehdejšího ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09/STAN), vyvolala mnoho protestů.

„Je nutné to logisticky připravit a nechat projít nějakou národní diskusí, protože přece jenom je to Národní divadlo. Domy obstojí jako dva autonomní soubory jedině v případě, že budeme produkovat více premiér a jednotlivé domy budou dramaturgicky profilované. Státní opera by měla hrát velký romantický repertoár a Národní divadlo by mělo podle mě hrát český repertoár," uvedl umělecký šéf obou operních souborů Petr Kofroň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…