Trápíme vládu, podnikatele i občany, přiznal v ČT poslanec ODS

31.10.2012 20:57

Jaká bude pozice předsedy ODS Petra Nečase po kongresu? Dozví se konečně podnikatelé, kolik budou platit na daních? To vše závisí na mocenském zápase uvnitř ODS považují to zákonodárci za správné. Nejen na tyto otázky odpovídal ve čtvrtečním Hyde Parku České televize člen výkonné rady ODS a poslanec David Šeich. Řeč přišla i na pracovitost poslanců či projekt IZIP.

Trápíme vládu, podnikatele i občany, přiznal v ČT poslanec ODS
Foto: seich.cz
Popisek: Poslanec za ODS David Šeich

"Petr Nečas chce na kongresu dosáhnout silného mandátu, aby mohl přijít a říct: Já mám silný mandát na další dva roky, jsem předsedou nejsilnější vládní strany i vlády a jeho pozice bude jiná, než je pár dní před kongrese," uvedl Šeich a dodal, že on sám je velkým odpůrcem zvyšování daní, ale kabinet v součtu daně zatím nezvyšuje. "Myslím si, že jsme si tuto pozici zavařili sami marginální debatou o jednom procentním bodu v daních.

Síla zákulisních dohod

V pořadu nechtěl poslanec ani příliš odhadovat, jak moc silný mandát Nečas získá. Skutečnost je taková, že je v tuto chvíli jediným kandidátem na předsedu a jeho jihomoravský region mu vylovil podporu, ale v tuto chvíli není jisté, kdo všechno bude pro Nečase hlasovat v přímé volbě.

"Je velká škoda, že na jednom procentu DPH trápíme vládu, podnikatele i občany a to už několik týdnů. Myslím, že po kongresu je třeba velmi rychle rozhodnout, protože jinak by hrozilo i rozpočtové provizorium, což si nemůžeme dovolit," zdůraznil zákonodárce.

V pořadu také zaznělo, že zákulisní dohody, o kterých se v médiích hodně spekuluje, mají ve sněmovně jen určitou váhu, protože v konečné fázi musí všechny podstatné zákony odhlasovat poslanecká sněmovna, resp. zákonodárci, které si občané sami zvolili.

ODS je banda socialistů, prohlásil divák

Do pořadu České televize zavolal posluchač, který se domnívá, že ODS již dávno není pravicovou stranou, ale "bandou socialistů," která neprosazuje body, na nichž by se dalo velmi ušetřit.

"Zdá se mi, že Petr Nečas trpí jistým premiérským komplexem, kterým trpěl i premiér Topolánek. Oba se snažili na jedné straně prosazovat politický program, ale na druhé straně chtěli udržet vládu a rozpočtový rámec, což vedlo k tomu, že jim řada lidí vyčítala odklon od stranického programu. A mnoha voličům se to nelíbí," reagoval na výtku volajícího Šeich. Jde zkrátka o to, že koaliční vládnutí vyžaduje kompromisy ode všech.

Hned po tomto telefonátu došlo na dotaz spojený s progresivním zdaněním. Tento druh zdanění zákonodárce ale zákonodárce v žádném případě nepodporuje, i když musí čelit kritice, že tímto postojem nahrává lidem, jako je lobbista Roman Janoušek. Proti tomuto příkladu staví vzor podnikatele, který zaměstnává třeba sto lidí a svůj příjem si zaslouží tím, co vybudoval.

"I o tomto bude ten kongres. Sami jsem si způsobili, že se teď mluví o zvyšování daní, i když tato vláda v součtu daně nezvyšuje. Musíme se ale pobavit o tom, jak netrestat úspěšné podnikatele," zdůraznil znovu Šeich.

Opozice se nechce "namočit" v potřebných reformách

Poslanec v pořadu vyjádřil také názor, že by některé reformy měly být konzultovány i s opozicí, např. reforma penzí. To, že se nedaří dospět ke konsenzu však podle Šeicha není vinou jen ODS nebo koalice. Spoluvinu nese i opozice, která o řadě věcí odmítá jednat. "Jste u vlády, tak si tyto kroky vyžerte," prohlásil zákonodárce s tím, že na řadu potřebných reformních kroků se opozice dívá právě takto.

I proto musí vláda hledat kompromisy a jednat o daňovém balíčku, který se řadě lidí nelíbí. Součástí této práce je i postup, že koalice o týden odloží hlasování, takže se voličům může zdát, že se politici jeden týden prakticky "flákají." Skutečností ale je, že případná ukvapená rozhodnutí by státu způsobila mnohem větší škody, než odložení schůze o týden. Šeich znovu zopakoval, že ukvapené rozhodnutí by mohlo přivodit např. rozpočtové provizorium, což by byl zásadní problém.

Členové ODS by si měli uložit bobříka mlčení

Několik dotazů v pořadu směřovala i k projektu IZIP, Objevují se totiž spekulace, že šestice poslanců se začalo bouřit poté, co ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) podal trestní oznámení v souvislosti s elektronickými zdravotními knížkami.  

Šeich se k této problematice nechtěl příliš vyjadřovat, protože to je kauza ve velkém probíraná v novinách, ale on sám nemá dost informací  tomu, aby mohl podat relevantní komentář. Podle poslance by bylo na místě, kdyby si všichni poslanci ODS uložili v řadě věcí bobříka mlčení,a nechali si debatu naoř. právě na kongres, kde bude prostor k tomu tyto věci rozebrat. Platí ale také, že zákonodárci musí dbát i na odpovědnost, kterou jim přisuzují média.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

4:40 Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

Přes směrnici o řidičských průkazech chce Evropská unie dosáhnout mnohem přísnějších podmínek pro ři…